Rolul modelelor în formarea personalității

În opinia mea, rolul modelelor în formarea personalității unui adolescent prezintă o importanță deosebită.

În primul rând, printre noi există tot felul de de modele,fie pozitive fie negative. Un model pozitiv este reprezentat de acea persoană care este un model demn de urmat. Pentru ca un adolescent să își poată forma o bună personalitate acesta trebuie să asimileze din ce în ce mai mult pe zi ce trece tot ceea ce este bun de la cei din jur și totodată să își aleagă ca model o persoană demnă de urmat. Adolescenții în general  aleg ca modele de urmat personae din oamenii publici, fie ei politicieni, vedete sau sportivi care îi pot influența prin spirit intreprinzător, ambiție şi consecvență în atingerea unui țel, prin afirmarea unor principii sau o conduită morală impecabilă. Toate acestea pot desăvârşi educația unui adolescent, ba mai mult, pot contribui la succesul acestuia pe drumul pe care şi-l alege.

În al doilea rând, mulți dintre adolescenții din ziua de azi tind mai mult să urmeze un model negative nu pozitiv. Aceștia copiază tot ceea ce văd la persoanele care reprezintă niște modele negative, în mod conștient sau inconștient ,crezând totodată că vor fii mai cool și mai apreciați decât restul dar aceștia se înșală amarnic. Aceștia totodată sunt influențați de anturajul în care intră și cu sau fără intenție ajung să aibă vicii,cum ar fi: fumatul,drogatul,băutura.

În concluzie, modelele negative prezintă o influență negativă în formarea personalității unui adolescent și prin urmare modelele pozitive sunt cele care ar trebui să fie urmate de către toți adolescenții din toată lumea.

2 thoughts on “Rolul modelelor în formarea personalității”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top