Influența părinților asupra copiilor

Sunt de părere  că  comportamentul unui adolescent este influențat în majoritatea cazurilor de relația acestuia cu ai săi părinți precum și  de relația dintre părinții săi.

Majoritatea adolescenților care se îndreaptă în mod conștient  sau inconștient  o fac din anumite motive. Consider că din moment  ce adolescentul nu se înțelege cu ai săi  părinți,  din moment ce aceștia nu sunt alături de el în momentele dificile chiar și în  cele mai importante momente din viața sa, din moment ce aceștia nu îl ascultă atunci când întâmpină anumite dificultăți sau se află în anumite situații dificile, din moment ce nu îi oferă sprijinul și sfaturile de care are nevoie, din moment ce relația dintre aceștia și adolescent este rece, adolescentul tinde spre căi greșite.

Acesta fiind marcat de faptul că nu primește  atenție, iubire și înțelegere din partea părinților săi încearcă să treacă peste. Dar din păcate o ia pe căi greșite. Începe să aibă vicii, cum ar fi: alcoolul, tigarile,drogurile etc.

Acesta neconstientizand că în încercarea de a-și face bine, își face de fapt rău.

Relația dintre copii și părinți influențează intr-o mare măsură  viața, comportamentul și alegerile pe care le face copilul.

Din moment ce relația dintre copii și părinți este una bună, automat adolescentul nu are motive să o i-a pe căi greșite. Acesta fiind predispus mai puțin la pericolul de a cădea în capcana anturajului. De asemenea sunt conștientă și de faptul că  , și în cazul în care relația copilului cu părinții este una favorabilă, aceștia tot pot cădea în plasă viciilor, deși sunt șanse minime.

Un alt motiv pentru care adolescenții încep să aibă vicii și să se îndrepte spre căi greșite  este și relația dintre ai săi părinți.

În cazurile în care între părinti există certuri, bătăi la care asistă și adolescentul, acesta nu va putea să treacă atât de ușor peste. Fiind marcat de problemele care există în familia sa, acesta găsește ca o portiță de scăpare, ca un fel de refugiu băutura, tigarile sau drogurile.

Majoritatea adolescenților care au părinții divorțați ajung să fie fumători, alcoolisti sau chiar drogați.

Desigur în afară de aceste două motive, adolescenții încep să aibă vicii și din simplul motiv că li se pare cool, smecher,  aceștia fiind influențați de efectul de turmă.

Consider că  cei care ajung să aibă anumite vicii sunt niște lași pentru că nu sunt capabili să treacă peste problemele pe care le întâmpină în viață așa cum se cuvine.

4 thoughts on “Influența părinților asupra copiilor”

  1. Bine punctat, ce s-ar mai putea adăuga e și proasta educație de care avem parte sau am avut parte, vina nu e doar a parinților ci și a sistemului în care au crescut. Problema se perpetuează peste generații, părinții parinților noștri au trăit vremuri nasoale și nu toți au putut oferi dragoste, educație și alte chestii necesare unei dezvoltări personale de succes.

  2. Asa cum de altfel ai precizat și tu, parinţii joacă un rol foarte important în dezvoltarea propriului copil. Este foarte important ca Intr-o familie sa existe, înainte de toate, unitate. Aceasta îi poate ajuta pe aceștia să se dezvolte intr-un mod cat mai sănătos posibil.
    Există 3 reguli pentru părinți: iubește, pune limite unde e cazul și lasă-i să se dezvolte natural. – Elaine M. Ward

  3. Da , parinti au o foarte mare influenta asupra copiilor . Insa , mai depinde si de fiecare adolescent in parte . Oricat ai incerca , nu-i poti controla mereu . Anturajul joaca un rol important , dar si faptul ca lucrurile au evoluat enorm si au acees la o multime de lucruri pe internet .
    De asemenea nu e bine sa-ti copilul prea din scurt , devine si mai curios sa faca lucrurile interzise de parinti . Trebuie sa-i explici de ce nu e bine sa faca acel lucru , ce repercursiuni ar putea avea.

  4. E un pic „nașpa” să pui 3 reguli crezând că e tot ce e nevoie. Relația părinte – copil este la fel de complicată la fel ca și viață însăși. Nu există reguli. Dintr-o familie destrămată poate să se ridice un om puternic, inteligent și de apreciat ca ființă umană sau nu, sunt cazuri și cazuri și ține doar de adaptarea noastră ca oameni la situație.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top