Drumul spre nori se găsește în România…

TRANSFĂGĂRĂȘANUL

tr

Dacă mi s-ar cere să vorbesc despre Munții Făgăraș ,cei mai înalți munți din România ( cu vârful Moldoveanu – 2544 m ) , primul lucru la care m-aș fi gândit ar fi fost Transfăgărășanul , drumul care-i traversează și care unește Muntenia de Ardeal . Încă din copilărie drumul printre nori , așa cum mai este denumit, m-a fascinat , serpentine amețitoare , peisaje mirifice , stânci abrupte și prăpastii imense. Pe bună dreptate este considerat unul dintre cele mai spectaculoase din lume. Cei aproape 92 km de drum au fost construiți între anii 1970-1974 la comanda lui Nicolae Ceaușescu și fac parte din DN7C.

Transfăgărășanul începe în comuna Areful ( Argeș ) și se termină în Cârțișoara ( Sibiu ) . Pe traseu ,puteți vizita : cetatea Poienari, Lacul și Barajul Vidraru , Lacul glaciar Bâlea , Cascada Bâlea și Muzeul lui Badea Cârțan.

CETATEA POIENARI ” CUIBUL DE VULTURI AL VITEJILOR DE DEMULT ”

cet

Ați fost vreodată la cetatea lui Vlad Țepeș ?
În cazul în care vă aflați prin preajmă , trebuie s-o vizitați ! Cetatea este cea de pe vârful muntelui Cetatuia! Luați-vă inima în dinți și urcați ușor , treaptă cu treaptă , pentru că odată ajunși sus , veți avea parte de aer curat de munte și priveliști minunate . Singura cale de acces sunt cele 1480 de trepte din beton. Este una dintre puținele cetăți medievale păstrate până în zilele noastre.


Potrivit legendelor locului , ea a fost construită inițial de Negru-Vodă , apoi refăcută de Vlad Țepeș , cu ajutorul boierilor târgovișteni pedepsiți pentru trădare . Cronicile timpului confirmă acest lucru : ” Făcut-au târgoviștenilor mare pedeapsă , pentru o vină ce avusese, că făcuse unui frate al lui Vladului Vodă un necaz. Pentru aceea au trimis slujitori , și în joia de Paște , lovindu-i i-au prins și pe bărbați, și pe muieri ,și feciorii și fetele , împodobiți fiind, i-au dus în cetatea Poienarii, de au lucrat până li s-au spart hainele ”. ( Cronica lui Radu Popescu ) și ” Când a fost ziua de Paște , aflându-se toți orășenii la ospete , iar cei tineri la hore , așa fără veste i-a înconjurat ( Țepeș – n.m ) , iar pe cei vârstnici i-a tras în țeapă de a ocolit tot orașul iar pe cei tineri cu nevestele lor , așa împodobiți cum erau , pe toți i-au dus la Poenari , de au lucrat la cetate până s-au spart de pe dânșii… ” ( Letopisetul Cantacuzinesc ).
Cetatea Poenari , ” cuibul de vulturi al vitejilor de demult ” , reprezintă o filă din istoria neamului nostru .

LACUL ȘI BARAJUL VIDRARU, CAPODOPERĂ A TEHNICII INGINEREȘTI ROMÂNEȘTI

ns

Ne continuăm drumul…după 3-4 km ajungem la Lacul și Barajul Vidraru.
Lacul Vidraru este un lac de acumulare care adună apele râurilor Capra, Buda și ale câtorva afluenți direcți ( Râul Doamnei, Cernatul și Vâlsanul , Topologul , Râul Valea lui Stan și Limpedea). Acesta se întinde pe suprafața uriașă de 893 hectare și are o adâncime de 155 m. Pe el se pot practica sporturile nautice și plimbările de agrement.
Barajul Vidraru , construit între anii 1960-1965 pe râul Argeș pentru producție de energie electrică este primul baraj construit în România, al șaselea din Europa și al nouălea din lume . Tot aici puteți admira , pe muntele Pleșa , un simbol al electricității, un Promoteu gigantic cu fulgerul în mână , operă a sculptorului Constantin Popovici.
Te pasionează sporturile extreme? La Barajul Vidraru există un spațiu amenajat pentru bungee jumping . Aici este cel mai înalt punct de lansare cu coarda elastică din Europa (166 m)

LACUL GLACIAR BÂLEA , UN LAC ÎN VÂRF DE MUNTE

bsd

Continuăm călătoria…ajungem la cota 2034 unde se găsește Lacul Bâlea , un lac în vârf de munte care oferă un peisaj de poveste. În Munții Făgăraș se găsesc peste 70 de lacuri de origine glaciară, dar cel mai mare dintre ele este acesta, care are următoarele dimensiuni : 360 m lungime, suprafața de 46 508 m² și adâncimea de 11,35 m. Din anul 1932, lacul Bâlea și 180 hectare din jurul acestuia au fost declarate rezervație sțințifică pentru că în zonă se găsesc mai multe plante rare ( de exemplu , floarea de colț ) și animale ocrotite de lege ( capra neagră, râsul , acvila ) .
La Lacul Bâlea se poate ajunge în timpul verii cu mașina, pe DN7C, iar în restul anului cu telecabina, de la cabana Bâlea Cascada.

CASCADA BÂLEA

cas

Ne continuăm drumul… coborăm spre Sibiu , din depărtare se zărește Cascada Bâlea . Urlătoarea Bâlei, așa cum mai este denumită, se află la o altitudine de 1234 m. Este cea mai mare cascadă în trepte din România, care îți oferă un spectacol de o frumusețe surprinzătoare.

MUZEUL LUI BADEA CÂRȚAN

muz

Călătoria noastră se oprește în comuna Cârțișoara ( Sibiu ) unde puteți vizita Muzeul etnografic și memorial al lui Badea Cârțan , țăran român , rămas celebru pentru călătoria sa pe jos până la Roma , și nu oricum , cu desaga la spinare și îmbrăcat în portul popular pentru a vedea Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român. ” Bucureștiul și Roma ar trebui să le vadă tot românul, că dacă nu știe de Mamă-sa și de Tată-său , zici de el că-i orfan” , spunea Badea Cârțan.
Muzeul este realizat ca o gospodărie țărănească de la mijlocul secolului al XIX – lea , cu mobilierul specific zonei și perioadei, și prezintă o colecție de icoane , fotografii vechi cu portul popular , lăzi de zestre și ceramică lucrate de meșterii olari din comună.
( Articol realizat de revista Jan-Ken-Pop a firmei de exercițiu FE Anima Libri SRL )

 

2 thoughts on “Drumul spre nori se găsește în România…”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top