Experiența mea Erasmus în Grecia

Presupun că mulți dintre voi ați auzit despre programul Erasmus+, dar probabil că nu găsiți toate informațiile necesare despre acest program așa cum nici eu nu am găsit în momentele în care doream să aflu cât mai multe. Tocmai din această cauză m-am hotărât să scriu acest articol.

Prin intermediul acestui program poți pleca în total 12 luni pe ciclu de studii universitare și ai posibilitatea să pleci pe primul semestru, pe al doilea sau pe întreg anul chiar și pe practică, iar numărul minim de luni este de la 2 pană la maxim 12, depinde de universitate.

Fiind în primul an în momentul în care am aplicat, singura opțiune pe care o aveam era să aplic pentru practică. Dosarul de înscriere a fost format din: cv europass şi scrisoare de motivație în limba engleză, copie după buletin și o fișă de înscriere în care am putut opta pentru mai multe opțiuni.

După ce am depus dosarul, am susţinut un interviu în limba engleză, iar la acest interviu a trebuit să mă prezint și să spun motivele pentru care doresc să fac parte din acest program, iar în urma acestuia mi s-a acordat o notă. Selecția s-a făcut pe baza mediei pe care am avut-o la bacalaureat plus nota de la interviu. În cazul în care doriți să vă înscrieți în anul 2 de exemplu, vi se va lua în calcul media de pe anul 1 de facultate.  Ca să poţi aplica pentru acest program există şi anumite condiţii, şi anume: să fii integralist şi să ai media peste 7.

Ei bine, după ce am aplicat și după ce am fost aleasă a trebuit să mă hotărăsc la ce facultate din străinătate să fac practică. Inițial doream să merg în Coruna, Spania, dar cei de acolo acceptau decât studenții care aveau certificat de limbă spaniolă B1 (ceea ce eu nu aveam). Din această cauza a trebuit să mă reorientez, și am ales facultatea din Pireu, Grecia. După ce m-au acceptat cei de la facultate și după ce am stabilit perioada de 2 luni în care voi face practică, am fost nevoită să caut cazare.. pentru că da, grecii nu au cămine studențești și a trebuit să caut pe cont propriu.

Am găsit cazare prin intermediul unui grup de pe facebook în care se postau anunțuri. Nu a fost atât de ușor, dar în cele din urmă am reușit. Iar în ceea ce privește transportul, am ales să merg cu autocarul deoarece prețul a fost 60 de euro pe rută. Bursa Erasmus am primit-o în două tranșe: 80% din sumă înainte de plecare (1156 €) și 20% din sumă (289 €) după ce am terminat stagiul de practică. Poate vă întrebați dacă mi-au ajuns banii.. Ei bine, mi-au ajuns în condițiile în care am plătit 190 € pe luna pentru cazare iar restul banilor i-am folosit pentru alte cheltuieli necesare.

Înainte de plecare a fost necesar să dau un test de evaluare lingvistică pe platforma Ols, pentru a-mi evalua competențele lingvistice, iar în urma acestui test mi s-au oferit cursuri corespunzătoare nivelului meu pentru a mă ajută să-mi perfecționez limba. Cu o săptămână înaintea terminării stagiului de practică am dat din nou acest test, pentru a observa progresul meu lingvistic.

În ce a constat stagiul meu de practică?

Cei de la facultatea din Pireu, Grecia m-au trimis să fac voluntariat la organizația Earth, o organizație non-guvernamentală non-profit din Grecia.

În prima zi în care am ajuns la această organizație, am fost pusă să aleg în ce proiect doresc să mă implic, toate constând în a ajuta refugiații. Am ales Ols… Ols este o platformă online care sprijină învățarea de limbi străine de către participanți. Programul a fost flexibil, fiind mai mulți voluntari trebuia să ne împărțim pe ture, 11:00-14:00 sau 14:00-17:00. Sarcina mea consta in a-mi oferi ajutorul  celor care nu știau cum să își facă un cont pe această platformă, celor care întâmpinau probleme în timpul cursurilor online, celor care nu știau cum să rezolve anumite exerciții, mai pe scurt tuturor celor care aveau nevoie.

Câteodată întâlneam persoane care aveau un nivel mic al limbii engleze și era dificil să interacționez cu ei și să îi fac să înțeleagă ceea ce le explic. Dar, în cele din urmă, am rămas cu o experiență minunată și la sfârșitul celor 2 luni de voluntariat în cadrul acestei organizații, am primit un certificat de voluntariat, care îmi va fi de mare folos :x.

Mijloacele de transport în Atena.

O călătorie cu metroul,tramvaiul sau microbuzul costă 1,40 € iar biletul este valabil 90 de minute. Cu carnetul de student poți cumpăra un bilet la prețul de 0,50 euro. Ai posibilitatea de a-ți face abonament pentru toate tipurile de transport la prețul de 30 €, însă cu carnetul de student îți poți face abonamentul la doar 15 €. Îți poți face acest abonament în următoarele stații: Omonia, Egaleo, Piraeus.

Poți să circuli chiar și fără bilet, cel puțin în luna August deoarece controlorii nu lucrează , iar pe linia verde a metroului poți circula oricând fără, pentru că nimeni nu te va verifica, linia verde fiind cea mai veche și cea mai folosită linie (aici întâlnești și cerșetori). Dacă ai ghinionul de a fi prins fără bilet pe celelalte linii, riști amendă de 60 €.

Aceste 3 linii mari de metrou circulă în următorul interval orar: 5:00-24:30 pentru linia 1, 5:30-1:00 pentru liniile 2 şi 3.

Cum ajungi la plajă?

In funcţie de locul in care vei sta, poti opta să iei metroul până în Neo Faliro (linia verde) apoi din această staţie poţi lua tramvaiul (T3, T4 sau Voula) , ori microbuzul ( A1 sau B1). Pe această rută, vei da de foarte multe plaje superbe, cum ar fi: Batis, Edem, Kalamaki, Glyfada. Edem este cea mai frumoasă plajă, din punctul meu de vedere. O altă cale prin care poţi ajunge la plajă, este să iei metroul până in Syntagma (linia roşie) iar apoi să iei tramvaiul (Syntagma-voula).

Atracții turistice.

Acropole. 

Acropola din Atena este așezată pe un deal stâncos numit Acropole și găzduiește o parte dintre cele mai importante vestigii ale întregii țări. Cu carnetul de student poți vizita Acropolă pe gratis. Poți ajunge la Acropole din stația de metrou Akropolis de pe linia roșie sau din stația de metrou Thisio de pe linia verde.

IMG 20170901 191546 1
Acropole

Grădină Națională. (National Garden)

IMG 20170901 182119

Grădina Naţională, cunoscută și sub numele de Grădina Regală, e o oază de liniște în centrul Atenei. Grădină Națională se află lângă clădirea Parlamentului, fost palat regal, și este un loc de odihnă liniștit și umbros. Aceasta se află la stația de metrou Syntagma (linia roșie).

IMG 20170730 170711
Gradina Nationala
IMG 20170730 173829
Gradina Nationala

Muntele Lykabettus. (Mount Lykabettus)

Muntele Lykabettus este un deal din Atena, Grecia la 300 de metri deasupra nivelului mării. Pinii îi acoperă bază, iar la cele două vârfuri se află Capela Sf. Gheorghe din secolul al XIX-lea, un teatru și un restaurant. Dealul este o destinație turistică și poți ajunge la el cu Lycabettus Funicular, o cale ferată funiculară care urcă dealul de la un terminal inferior la Kolonaki sau poți merge pe jos. Eu am ajuns la acest deal de la stația Evangelismos (linia roșie) cu ajutorul gps-ului. Priveliștea de pe acest deal este absolut superbă și merită să ajungi aici cel puțin o dată.

lyka
Lykabettus
IMG 20170815 192057
Lykabettus
IMG 20170815 200036
Lykabettus

Aeropagus (Mars Hill)

Areopagul sau Dealul Mars este un deal de marmură langă Acropolele din Atena. Ca să poți ajunge la acest deal trebuie să mergi drept din stația Thissio (linia verde), apoi după ceva timp vei da de o intersecție, iar tu va trebui să o iei la stânga.

IMG 20170811 183137
Aeropagus
Experienţa mea Erasmus în Grecia
.Experienţa mea Erasmus în Grecia. Aeropagus

Dealul Philoppapos. (Philoppapos Hill)

Există un monument numit Monumentul Philopappos, care se află pe acest deal numit Dealul Filopappos, cunoscut mai des ca Dealul Philopappos din cauza monumentului. Dealul este unul dintre puținele locuri din Atena, unde vi se permite să-l vizitați în orice zi a anului și în orice moment al anului, fără a fi nevoiți să plătiti. Că să poți ajunge la acest deal trebuie să mergi drept din stația Thissio (linia verde), apoi după ceva timp vei da de o intersecție, iar tu va trebui să o iei la dreapta, după care poți alege să urci niște trepte ori să mergi pe drum pentru a ajunge la destinație. Eu îți sugerez să urci treptele deoarece este cea mai scurtă rută.

IMG 20170816 193821
Philoppapos Monument
Experienţa mea Erasmus în Grecia
Experienţa mea Erasmus în Grecia. Philoppapos Hill

Plaka.

Plaka este vechiul cartier istoric al Atenei, grupat în jurul pantelor nordice și estice ale Acropolei, incorporând străzile labirintice și arhitectura neoclasică. Plaka este construită în partea superioară a zonelor rezidențiale ale orașului vechi din Atena. Este cunoscut sub numele de “Vecinătatea zeilor” datorită proximitătii sale fată de Acropole. Plaka se află pe panta nord-estică a Acropolei, între piețele Syntagma și Monastiraki.În Plaka veți întâlni o mulțime de restaurante și o mulțime de magazine cu suveniruri.

Experienţa mea Erasmus în Grecia
Experienţa mea Erasmus în Grecia.Plaka

Piața Monastiraki. (Monastiraki Square)

Piața Monastiraki este unul dintre cele mai comerciale cartiere din Atena. Monastiraki (Mica Mănăstire) se întinde de la capătul străzii Athinas spre cartierul Thissio, spre partea de vest a orașului. Găzduieşte buticuri de imbrăcăminte, magazine de suveniruri, magazine de specialitate, şi reprezintă o atracție turistică majoră, fiind renumită pentru cumpărături la  accesibile.

IMG 20170801 125443
Monastiraki Square

Piața Syntagma. (Syntagma Square)

Piața Syntagma („Piata Constitutiei”) este piața centrală a orașului Atena. Piața Syntagma este piața cea mai importantă, din punct de vedere istoric și social, a Atenei moderne, aici fiind epicentrul activitătii comerciale și politice a Greciei.Cel mai potrivit moment pentru vizită este duminică, la oră 11 dimineață, când are loc ceremonia principală de schimbare a gărzii, dar, dacă nu poți ajunge atunci, poți vedea complicatele manevre de schimbare a gărzii care au loc la fiecare oră.

Piața Syntagma este un nod al mai multor forme de transport public din Atena; liniile 2 și 3 ale Metroului din Atena au o oprire în stația Syntagma, care se află chiar sub piată; Tramvaiul din Atena oprește aici, iar autobuzele sau troleibuzele trec pe aici către diferite locuri din oraș.

syntagma square
Experienţa mea Erasmus în Grecia .Syntagma Square

Portul Pireu.

Pireu este portul Atenei, un port vechi dar care incă mai functionează ca principalul punct de ieșire din oraș pe mare pentru destinații către insulele din Marea Egee precum și către alte părți din estul Mediteranei. Portul Pireu este ușor accesibil din centrul orașului și din suburbiile din Atena.

Experienţa mea Erasmus în Grecia
Experienţa mea Erasmus în Grecia. Portul Pireu

Am enumerat mai sus principalele atracții turistice pe care le-am vizitat însoțite de o mică descriere și câteva imagini. Însă, eu am vizitat o mulțime de locuri, pe care am să le enumăr în continuare,acestea fiind: Thissio, Omonia, Kerameikos, Panepistimio, Grădină botanică Diosmideous, Flisvos Marina, Centrul Cultural Stavros, Complexul olimpic sportiv (stația Irini), Parcul Antonis Tritsis, Marousi, Evangelismos, Moschato, Insula Poros, muzeul Acropole, Metaxourgeio, Ancient Agora of Athens, Marina Zeas Pireas, Kifissia, Chalandri, Parnitha, Lacul Vouliagmeni, Green Park, plaje (Edem, Kalamaki), mall (stația Neratziotissa), cluburi ( stația Kerameikos).

Am enumerat aproape toate locurile în care am ajuns pe parcursul celor două luni deoarece m-am gândit că poate doriți să știți cât mai multe locuri interesante de vizitat în Atena, mai ales dacă ajungeți să faceți practică sau să studiați în acest loc.

Recomand experiența Erasmus+ tuturor studenților care vor să facă o diferență în viața lor, care vor să își depășească limitele. Vă garantez că veți ajunge să prețuiți până și cele mai simple lucruri. Veți avea parte de amintiri minunate, de neuitat și cu siguranță, în viitor, veți fi mândri că ați ales să faceți acest pas.
Eu aștept cu nerăbdare următoarea etapă din viața mea, în care aplicarea pentru o nouă bursă Erasmus va fi cheia către o nouă experiență presărată cu ospitalitate, veselie, orașe noi, libertate, culturi noi, cunoștiințe noi, distracţie, dorințe împlinite, călătorii, peisaje, melodii, și nu în ultimul rând, noi provocări. Toate acestea pot fi consolidate într-un singur cuvânt și anume o ‘’EXPERIENȚĂ’’ de viață.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top