Filme care te pot ajuta să înțelegi

Filme care te pot ajuta să înțelegi ce înseamnă cu adevărat depresia

De cele mai multe ori , depresia nu poate fi explicată doar cu ajutorul unor simple cuvinte. Din această cauză , iți prezint 8 filme care te vor ajuta să înțelegi acest tărâm întunecat.

Loveisaname - World's Greatest Dad (2009)
Loveisaname – World’s Greatest Dad (2009)

 

Filmul intitulat “World’s Greatest Dad” spune povestea realistică despre un tată care este nevoit să își crească singur copilul și care caută totodată să-și salveze propriu fiu tulburat care este obsedat de pornografie și are un comportament pervertit. Am văzut acest film de câteva ori și mi s-a părut un film răscolitor și informativ.

Actorul principal, Robin Williams, joacă rolul de părinte singur care trebuie să se ocupe de căile disfuncționale ale fiului său și apoi să facă față sinuciderii fiului său. Caracterul lui William, de altfel bine conturat, se zbate și cu faptul că acesta este un scriitor, poet care încearcă să găsească iubirea adevărată.

William a fost, de asemenea, profund deprimat în viața reală iar acesta părea să aibă o anumită boală mintală. Actorul, s-a sinucis la sfârșitul anului 2015. Pentru a înțelege mai multe despre depresie, disfuncția familială și sinucidere, asigurați-vă că îi acordați o atenție deosebită.

  • Melancholia (2011)

    Loveisaname - Melancholia (2011)
    Loveisaname – Melancholia (2011)

     

Kurstin Dunst, joacă un rol principal într-o poveste ciudată și euforică care are în centrul discuției depresia și soarta lumii noastre. Justine, înfățișată de Dunst, este auto-absorbită și aparent neocupată să accepte orice consecință a vieții. Justine simte că o schimbare în viața ei ar fi fără rost, iar în timp ce o planetă uriașă se apropie de pământ și se anunță un dezastru, aceasta se răsfață cu alte preocupări.

Acțiunile pe care le are personajul nostru explică cât de distructivă poate fi depresia. Filmul merită văzut!

Această poveste este adevărata relatare a șederii de 18 luni a autorului Susanna Kaysen într-o instituție de psihiatrie. Autorul, care în mod evident se lupta cu depresia și cu o tulburare de personalitate, se confruntă cu alte persoane care influențează profund viața ei.

Autorul, povestește că, în timpul șederii sale, ea a descoperit lucruri despre sine în timp ce privea evoluția unei boli mintale la alte persoane, fiind chiar martoră la sinuciderea unuia dintre prietenii ei. Winona Ryder face o treabă minunată în portretizarea rolului lui Susanna în Girl Interrupted

Filmul clasic de crăciun, It’s a Wonderful Life, este mai mult decât o simplă mișcare de epocă. Acest film reușește să contureze cu ajutorul unui portret precis ceea ce depresia este într-adevăr. George Baily, un om de afaceri de succes, și-a dedicat întreaga existență pentru a face viața mai bună pentru toți ceilalți. Dar cum rămâne cu fericirea lui ? Vom vedea cum Baily se conformează cu faptul că moartea lui va fi un apel valoros către societate.

Atunci când Bailu intenționează să se arunce de pe podul Brooklyn, un înger îi arată acestuia cum ar fi fost viața fără el. Cred ca nu mai trebuie să precizez că lumea are nevoie de Baily la urma urmei.

  • Numb (2007)

    Loveisaname - Numb (2007)
    Loveisaname – Numb (2007)

     

Îndepărtându-se de personalitate sa de comic din Friends, Mathew Perry portretizează scenaristul, Hudson Milbank întru-un film despre boala mintală. Milbank experimentează ceea ce unii înțeleg cu ajutorul sentimentului de “amorțit” , sau se află față în față cu evenimente tulburătoare.

Este evident că ceva nu este în regulă iar Milbank solicită ajutor profesional. Din păcate, medicamentele par să nu funcționeze, așa că încearcă alte căi de tratament. Pe parcurs, se îndrăgostește, învață multe despre el însuși și învață să se îngrijească de personalitatea lui ciudată. Diagnosticul său este tulburare de personalitate.

Spre deosebire de alte filme despre depresie, acesta se concertează pe sentimentele comune ale suicidului prezente în adolescenții “normali”. După ce a fost aproape să se sinucidă, Greg Kilner, în vârstă de 16 ani interpretat de Keir Gilchrist, caută ajutor.

Deoarece secția de tineret din cadrul instituției psihiatrice este închisă temporar, Kilner trebuie să rămână în secția de adulți unde se împrietenește cu alți pacienți.

Kilner este doar un adolescent obișnuit care pare să nu găsească puterea să meargă înainte. Are o viață normală acasă și o viață socială destul de normală dar care, spre deosebire de prietenii săi care par a fi capabili să-și schimbe viața, Kilner pare a se zbate, provocând astfel mult stres. Acest stres, duce la prima lui încercare de suicid. Deși acest film nu dezvoltă pe ecran o mare dramă, publicul va înțelege povestea lui Kilner ca fiind un adolescent normal care vrea doar să-și încheie socotelile cu viața și să scape de presiunea societății.

Acestă poveste urmărește viața lui Claire (Jennifer Anniston), în timp ce se confruntă cu o durere cronică dintr-un accident trecut. Încearcă să combată durerea cu ajutorul medicamentelor și cu ajutorul terapiei fizice dar aflându-se totodată într-o negare continuă. Criza își face apariția în timp ce încearcă să înțeleagă cum a fost posibil un asemenea accident, care de altfel i-a ucis fiul.

Clare experimentează o psihoză când încearcă să obțină răspunsuri cu ajutorul unei prietene, Nina, care s-a sinucis pierzându-și fiul într-un accident similar. Caracterul lui Anniston trece prin tipare de negare și pierdere a scopului, ignorând trecutul ei.

Gemeni (bărbat și femeie) în locații diferite, decid să se sinucidă în aproximativ același timp. Bărbatul, Milo, își taie încheieturile, dar acesta eșuează deoarece ajung ajutoare. Acestea îi contactează rudele, pe Maggie chiar înainte de a lua un pumn de pastile. Maggie decide să-și ia fratele, pe Milo și să trăiască împreună cu ea și soțul ei. (Luke Wilson).

Ambii își cercetează trecutul încercând să descopere de ce au nutrit aceleași dorințe pentru sinucidere. Pe măsură ce își studiază trecutul, situația se înrăutățește, iar în cele din urmă îndreptată. Aparent, viața lor nu era așa de fericită cum credeau ei.

Așteaptă! Mai avem câteva precizări de făcut.

Aceasta nu este o listă completă nici pe departe. De fapt, există mult mai multe filme despre depresie care vă pot ajuta să înțelegeți cum este să suferiți de această boală.

  • The Virgin Suicides
  • Little Miss Sunshine
  • Side Effects
  • Two Days, One Night

Asigură-te că bifezi câteva dintre aceste filme, sau altele care descriu ce este depresia și simptomele ei îngrozitoare. Chiar dacă aceste filme nu pot explica în totalitate ce înseamnă depresia, poate fi un început. Poate vă vor ajuta să deveniți mai puternici sau chiar să-i ajutați pe cei de lângă voi să scape de întunericul lor.

Filmele despre depresie sunt concepute pentru a ne ajuta să înțelegem acele lucruri care nu pot fi transmise în mod corespunzător doar prin cuvinte, iar acestea sunt doar câteva din cele mai bune exemple. Sper ca acest lucru să vă ajute!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top