“Depresia Facebook“este reală?
Există o mulțime de opinii diferite cu privire la impactul rețelelor de socializare asupra unei persoane. Mulți oameni folosesc Facebook-ul doar ca mijloc de comunicare, însă mulți alții îl folosesc ca pe un loc pentru a-și putea pune în evidență “viața perfectă” ca să spunem așa – iar din această cauză se ajunge la conceptul de “depresie Facebook”.
- Facebook-ul te face să-ți compari viața cu a celorlalți.
Din moment ce acum ne putem permite să publicăm videoclipuri și poze, tot mai mulți oameni își împărtășesc zilele online. Fie că este vorba de camera lor de hotel de lux, plaja strălucitoare sau o imagine pe care tocmai au pictat-o, totul se postează.
Din păcate, există o linie de separare între cei care folosesc această rețea socială ca pe un serviciu de actualizare zilnică și cei care o folosesc ca pe un mijloc de a împărtăși evenimentele speciale. Prin urmare apare depresia indusă de Facebook, deoarece prea mulți oameni văd distribuirea momentelor speciale ca pe o viață normală. Acest lucru îi determină să se întrebe de ce viața lor nu este atât de perfectă și specială în orice moment. Aceasta, la rândul său, poate duce la sentimente de inadecvare și de anxietate.
Nu-ți trăi toată viața în funcție de a altcuiva. Nu se termină niciodată bine.
- Facebook-ul este dificil de diferențiat de viața reală.
Creșterea reality show-urilor face dificilă diferențierea între realitate și acțiune. Acest lucru duce la depresie, deoarece oamenii văd Facebook-ul ca pe o imagine exactă a vieții cuiva.
Suntem cu toții familiarizați cu expresia “iarba este mereu mai verde de cealalată parte (a gardului)”. Facebook-ul face din asta o realitate – vedem viețile altor persoane, iar formatul social media le face să pară perfecte și aspiraționale. Facebook-ul este foarte bun pentru a transforma un aspect obișnuit într-unul remarcabil.
Acest lucru are un efect dăunător asupra oamenilor care încearcă să emuleze ceea ce văd, fără să se gândească dacă funcționează și în contextul vieții lor.
- Facebook-ul ne-a schimbat aspirațiile.
“Depresia Facebook” este cauzată, în mare măsură, de aspirații. Cu toții ar trebui să aspirăm la ceva anume, însă social media, în general, ne-a schimbat modul în care vedem lumea.
Social media, inclusiv Facebook, ne-au schimbat modul în care ne vedem viitorul. Înainte de a dispune de aceste rețele de comunicare, ne-am concentrat asupra modului în care aspirațiile noastre ne-ar ajuta să ne atingem propriile noastre obiective. Viitorul nostru depindea de ceea ce aveam în minte, chiar dacă era încă un element de a ține pasul cu ceilalți oameni.
Acum ne focusăm energiile pe încercarea de a ține pasul cu alte persoane sau cu falsa imagine a acestora de pe social media. Aceasta poate prezenta o problemă din simplul fapt că oamenii sunt diferiți – ceea ce funcționează pentru o persoană nu va funcționa și pentru alta.
Acest lucru duce la “depresia Facebook”, deoarece oamenii aspiră să fie la fel ca ceilalți, în special ca anumite vedete și personalități celebre pe care le urmăresc. Unele stiluri de viață nu funcționează dacă nu sunteți celebri sau cunoscuți.
- Facebook-ul este o pierdere de timp.
Facebook-ul – la fel ca multe alte site-uri online – este o rețea socială care ne consumă foarte mult timpul. Nimeni nu intenționează să-și petreaca ore întregi derulând prin feed-urile lor de social media, dar dintr-un anumit motiv acest lucru se întâmplă involuntar întotdeauna.
Se poate ajunge la un caz neobișnuit de depresie Facebook atunci când vine vorba de a-ți lua ceva timp pentru a lăsa telefonul deoparte. Oamenilor le place să știe ce fac prietenii și familia lor, dar Facebook-ul poate să-i ducă la extrem.
O mulțime de persoane manifestă un atașament față de telefoanele lor. Am fost cu toții martori la anumite întâlniri în care ambele persoane stau cu ochii pe telefoane de-a lungul unei mese. Faptul de a sta fără a verifica noutățile de pe facebook pentru o anumită perioadă de timp poate deveni stresant și poate duce la depresie.
- Facebook-ul conduce la o nevoie de atenție.
Mass-media socială a condus la o creștere uriașă a persoanelor care sunt disperate după puțină atenție. Au existat întotdeauna oameni de genul acesta, dar Facebook-ul, și în special Instagram-ul, le-au făcut vizibile unui public mai larg.
Gândiți-vă la modelele de pe Instagram și la oamenii care au pus pe profilurile lor steaguri de solidaritate. În timp ce celebritatea de pe Instagram nu este întotdeauna făcută din motive egoiste, a fost cooptă de mulți oameni care au nevoie de atenție.
Oamenii se uită la alții pentru validare – este complet natural. Însă, devine o problemă în momentul în care oamenii se bazează total pe ea. Fiind în imposibilitatea de a atinge nivelul de validare pe care multe persoane și-l doresc, aceștia pot intra în depresie.
Social media este un instrument foarte util, dar asta este tot ceea ce reprezintă. Persoanele care suferă de “depresia Facebook” au uitat că spațiul online nu este același cu spațiul offline. Ceea ce se întâmplă offline este mult mai important și îți poate oferi o mulțime de sentimente și conexiuni mai concrete.
Eu as zice ca toate retelele de socializare virtuale, vor induce mai devreme sau mai târziu la depresia tuturor celor ce devin dependenti de acest sistem al fasitatii, ipocriziei, înselaciunii si minciunii universale, prin care Adevarul Absolut, pragmatic, este denaturat, imaginat, imitat, contrafacut, copiat si distribuit lumii întregi prin intermediul internetului si televiziunii.
Fiti luminati de Lumina lumii, Hristos !
Salut,
Într-adevăr, completarea ta ar trebui să ne dea de gândit. Mulțumim pentru comentariu, o seară bună să ai !