Un nou studiu relevă faptul că ceea ce postați pe Facebook și alte medii sociale vă pot dezvălui trăsăturile de personalitate, cum ar fi stima de sine și narcisismul.
Postarea pe Facebook a devenit o acțiune frecvent efectuată de aproape toată lumea în fiecare zi. Chiar dacă nu avem tendința de a pune prea multe gânduri în ceea ce împărtășim cu prietenii noștri, un nou studiu constată că postările noastre pot spune foarte multe despre personalitatea noastră.
Potrivit dr. Tara Marshall, autorul studiului publicat în revista ”Personalitate și diferențe individuale ”, oamenii care se caracterizează prin trăsături de narcisism au tendința de a posta pe Facebook despre realizările, exercițiile și dietele lor.
Dr. Marshall a declarat că narcişiştii au tendința de a împărtăși astfel de posturi, deoarece au tendința de a primi mai multe aprecieri și comentarii cu privire la astfel de actualizări. În mod ironic, chiar dacă prietenii lor, le apreciază postările pe facebook, de obicei în secret le displac.
Studiul în sine a constat într-un sondaj realizat cu ajutorul a 555 de utilizatori Facebook și a persoanelor cărora le plac platforma social media.
O altă corelație interesantă găsită în cadrul grupului de persoane chestionate a fost că persoanele care au o stimă de sine scăzută tind să actualizeze în mod regulat postările despre partenerul lor de viaţă actual. Studiul a arătat, de asemenea, că persoanele care tind să posteze pe Facebook despre copiii lor tind să fie mai conștiincioși.
Introvertiţii și extrovertiţii pe Facebook
Studiul a constatat, de asemenea, o corelație directă între deschiderea oamenilor față de ceilalți și frecvența cu care aceștia postează pe reţelele sociale. În timp ce introvertiţii postează puțin în mod regulat, extroverții tind să actualizeze adesea peretele de pe Facebook cu postări privind activitățile aparent luminoase și actualizările din viață de zi cu zi.
Mai mult, cei cu mare deschidere au mult mai multe șanse de a împărtăși subiecte intelectuale, datorită tendinței lor de a folosi Facebook-ul pentru a împărtăși tot felul de informații.
Ceea ce este si mai interesant la acest studiu, este răspunsul pe care oamenii îl au față de like-urile si comentariile pe care le primesc la postările lor. Potrivit dr. Marshall, cei care sunt recompensați cu “like-uri” la postările lor tind să se simtă social incluși, în timp ce cei care nu primesc atâtea aprecieri tind să se simtă excluşi.
Dr. Marshall a spus că obiectivul principal al studiului este de a spori gradul de conștientizare față de efectele pe care le au postările pe Facebook și de a arăta ce dezvăluie anumite tipuri de postări despre personalitatea noastră. Autorul studiului a împărtășit, de asemenea, faptul că cunoașterea modului în care postările noastre afectează pe alții ne poate ajuta să evităm ceea ce i-ar putea deranja pe prietenii noștri de pe Facebook și, mai degrabă, să ne concentrăm pe mai multe postări sociale distractive.
Ce postaţi pe Facebook? Credeți că rezultatele acestui studiu sunt corecte? Împărtășiți-vă gândurile în secțiunea de comentarii de mai jos.