Despre Deja Vu. Știința din spatele acestei senzații

Deja vu este un sentiment foarte ciudat și, în unele cazuri, chiar o senzație tulburătoare care cauzează întotdeauna unele confuzii. Un anumit sunet, loc, sau propoziție spusă de cineva este percepută ca ceva familiar și ne face să ne simțim de parcă ni s-a mai întâmplat exact același lucru. Prima vizită la un magazin care te-a făcut să crezi că ai fost deja acolo o dată, sau fața dureroasă familiară a unei persoane pe care o vezi pentru prima dată sunt toate simptome de deja vu.

În franceză termenul de deja vu poate fi tradus ca “deja văzut.” Cu toate acestea, chiar dacă încearcăm să ne amintim exact când am văzut-o, este imposibil.Senzația de deja vu este legată de mai multe concepte: vecu deja – «deja experimentat», deja entendu – «deja ascultat» și deloc VU – «văzut niciodată». Ultimul termen se referă la fenomenul opus de deja vu – atunci când o persoană nu recunoaște obiecte familiare.

Este dovedit științific că Deja Vu este experimentat de aproape 70% din oameni, așa că nu fi surprins dacă ți se va întâmpla asta într-o zi. De obicei, această senzație ciudată durează 30 de secunde, cu câteva excepții. Oamenii au venit cu o mulțime de explicații pentru acest fenomen ciudat. Oamenii de știință dezvoltă teorii originale, religia spune că deja vu duce direct la reîncarnare, și psihiatrii sugerează că déjà vu este un simptom al unei tulburări psihice grave.

Una dintre cele mai comune explicații ale fenomenului este influența evenimentelor noastre din trecut și experiențele noastre din prezent. Multe persoane, inclusiv cercetători, susțin această teorie. Cu toate acestea, nu este singura explicație pentru Deja Vu. Unii experți spun că oamenii experimentează acest fenomen, în locurile în care au fost o dată sau au citit despre acel loc, dar apoi uitat. Conform unei alte teorii, deja vu se produce din cauza unei “experiențe pierdute.”

Susținătorii acestei ipoteze susțin că acesta este asociat cu un fel de eșec în creier, ceea ce duce la faptul că noile informații sunt considerat a fi vechi. Unii oameni de știință compară efectul de deja vu cu faptul că oamenii experimentează deoarece aceștia au fost o dată confruntați cu o situație similară într-un vis. Fenomenul se produce deoarece creierul a recepționat și a procesat aceleași informații în timpul visului.

O altă teorie interesantă este așa-numita teorie hologramă care susține că percepția și amintirile sunt ca holograme. Acesta a fost inițial dezvoltată de către omul de știință olandez Hermon Sno. Deja vu apare atunci când două elemente holograme sunt formate într-o singură bucată.

De exemplu, ceea ce se întâmplă acum coincide cu amintirile din trecut, și cele din prezent toate duc la Deja Vu. În ciuda existenței unui număr mare de teorii cu privire la originea acestui fenomen misterios, nici o dovadă nu a fost găsită până acum. Să sperăm că oamenii de știință într-o zi vor găsi răspunsul la această întrebare.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top