Iubire sau dependență
Alegerea unui partener de viaţă nu este un lucru simplu, un lucru de care să ne folosim fără măcar să ne gândim dacă alegerea făcută de noi este una care ne avantajează sau nu. Aceste decizii nu trebuie să constituie un experiment, dat fiind faptul că se cunoscu nenumărate cazuri – de la a rămâne cu amintiri neplăcute, de a avea o sarcină nedorită, pană la moarte chiar. Decizia de a lăsa pe cineva să intre în viaţa noastră trebuie luată cu simţ de răspundere şi doar atunci când ne simţim cu adevărat pregătiţi pentru acest pas.
Iubirea sau dependenţa este o problemă fundamentală cu care se confruntă majoritatea tinerilor în ziua de azi. Despre această temă vreau sa precizez că este una care poate cauza destule probleme tuturor indivizilor care au/sunt implicaţi intr-o relaţie.
Iubirea ma duce cu gândul la o dragoste sănătoasă trăită intr-o totală armonie cu partenerul de viaţă. În această categorie intră persoanele care au principii bine stabilite, persoanele cu un autocontrol foarte bine dezvoltat cât şi persoanele care ştiu să gestioneze corect situaţiile în care sesizează că ceva nu merge bine.
Făcând astfel o legătură între această iubire măreaţă şi dependenţă, pot afirma ca dependenţa – gândind logic, nu poate fi luată in considerare atât timp cât este vorba de inceputul unei relaţii , astfel că problema se pune doar pe perioade mai mari de timp.
Cât despre dependenţă aceasta apare sub forma unei iubiri nesănătoase, care îi consumă incet şi sigur pe ambii parteneri, având repecursiuni grave în majoritatea cazurilor, deoarece lucrul acesta ii impiedică pe indivizi să se dezvolte, trăiesc intr-o minciună care îi urmăreşte continuu şi e foarte greu să scapi de aceasta.
Iubirea sănătoasă apare odată cu principalele semne ale acesteia cunoscute de fiecare dintre noi, atunci când inima sare din piept la vederea celui îndrăgit, odată cu senzaţia că ţi se inmoaie picioarele, ţi se taie respiraţia s.am.d
Aceasta iubire poate fi definită ca un proces ce ajută la dezvoltarea personală a unor persoane aflate într-o legătură foarte strânsă unul faţă de celălalt.
La o primă analiză a lucrurilor, putem spune că recunoaştem un cuplu cu adevărat îndrăgostit, trăind aşadar o iubire sănătoasă după o serie de factori după cum urmează.
Se poate observa că aceste cupluri plasate îm această categorie sunt cu adevărat fericiţi iar lucrul acesta se poate vedea cu ochiul liber – fericirea constituind principalul factor de deosebire dintre cele doua categorii.
Aceste persoane sunt mult mai hotărâte, mult mai pozitiviste, emanând o cantitate foarte mare de chef de viaţă pe întreg parcursul unei zile.
Aceştia sunt vizibil mai pasionali, surprinzându-şi partenerul de viaţă cu o mică atenţie, spunându-i cuvinte care o ajută să se simtă mai bine, încurajând-o etc.
Sunt prezente diferite acte de copilărie şi vorbim aici de acele persoane care, deşi în majoritatea cazutilor se anuntă persoane mature, serioase – ies pentru puţin din această stare şi revin la lucrurile pricinuite de o îmbrânceală, de un alint, de momente în care devin iar … copii.
Cred astfel că, această iubire sănătoasă este singura noastră portiţă de ieşire, de a avea iarăşi acces la perioada mult tânjită de fiecare şi anume copilaria. Aşadar, putem să ne bucurăm din plin de aceste două perioade, atât timp cât alegem să fim fericiţi. Alegerea stă în mâinile fiecăruia dintre noi, iar datorită acestui fapt trebuie să fim mereu pregătiţi de a lua o decizie, pentru ca doar simţindu-ne pregătiţi şansele noastre de a lua o decizie corectă cresc considerabil.
Relaţiile ce se stabilesc astfel, ne ajută să fim mai buni şi prin urmare ajută la o mai bună funcţionare a acestei lumi care in momentul de faţă mai trebuie imbunătăţită.
Un caz din viaţa de zi cu zi prin care ne putem imagina cât de multă energie pozitivă este emanată datorită acestor relaţii, poate fi grija purtată in fiecare zi a unei persoane faţă de persoana iubită.
Ca să putem merge mai adânc în acest sentiment –iubirea- putem vorbi de nenumăratele cazuri eroice având la baza acestora – sacrificiul.
Iubind suntem gata pentru a săvârşi orice sacrificiu pentru binele celuilalt. Suntem grijuli cu cel de lângă noi pentru a nu păţi ceva, devenim cei mai curajoşi oameni in diferite situaţii limită sau pur si simplu suntem mereu prezenţi atunci când este nevoie de o îmbrăţişare.
O iubire sănătoasă ne oferă, poate înainte de toate linişte sufletească ce ne ajută ulterior să fim împăcaţi cu noi inşine. Eşti alături de o persoană nu din obligaţie, ci doar pentru că sentimentul de plăcere este reciproc.Cât despre dependenţă vorbim de cu totul altceva. Iubirea nesănătoasă – aşa cum am denumit-o de la început, este o problemă care ne conduce spre eşec.
Este important să avem tăria de caracter necesară de a lua deciziile corecte. Convieţuirea cu minciuna este un fapt ce ne coboară ca indivizi, un lucru ce poate cauza doar efecte negative fiecăruia dintre cei căzuţi în această ispită.
Dependența, procesul de regres, cauzează incapabilitatea unei persoane de a se lipsi de partenerul de viaţă, considerându-l un obiect, fapt ce intră în contradicţie cu iubirea sănătoasă. Putem afirma că această dependenţă este cauzată de anumiţi factori precum neîncrederea în partenerul de viaţă, incertitudine, lipsa de stabilitate s.a.m.d
In aceste situații ambii indivizi sunt neputincioși când vine vorba de a realiza o activitate individuală. In acest caz ambele persoane sunt limitate de o barieră datorită întocmai iubirii nesănătoase care ia amploare odată cu trecerea timpului.