Iubirea este un drog – Îndrăgostiți
Mulți dintre noi suntem dependenți de diferite lucruri. Obiceiurile noastre includ o varietate de lucruri și evenimente: de la obiceiurile zilnice până la activitățile și locurile noastre preferate. Începem să ne simțim inconfortabil atunci când nu facem destule lucruri familiare. Ne-am obișnuit și simțim nevoia acestor lucruri, ca și în dependența de droguri. Conform ultimelor cercetări,o expresie emoțională precum dragostea poate fi atribuită drogurilor.
Acest lucru este confirmat de faptul că același centru al creierului nostru primește și prelucrează sentimentele provocate de o relație și cele declanșate de folosirea drogurilor. Adică, creierul nostru percepe iubirea ca pe un drog! Materia cenușie în acest caz este un răspuns emoțional asociat cu recompensa și motivația. Cu alte cuvinte, putem spune că atunci când suntem indrăgostiți, creierul nostru primește multă motivație încât începem să creăm, să muncim din greu și să facem lucruri absolut neașteptate.
Chiar și atunci când vorbim despre pictură, poezie, muzică și alte arte, cele mai multe capodopere au fost create la vârful stării emoționale ale autorilor lor. Potrivit lui Lucy Brown, un om de știință al Colegiului de Medicină Albert Einstein, “o persoană îndrăgostită poate fi complet fericită, dar adesea acest sentiment este însoțit de anxietate”. De asemenea, ea susține că stimularea adecvată a acestei părți a creierului ne determină să facem dragoste.
Potrivit lui Arthur Aron, “iubirea și pasiunea, precum și drogurile, activează aceeași zonă a creierului”. O astfel de afirmație a fost făcută de acest psiholog pe baza unui experiment care a inclus imagistica prin rezonanță magnetică a creierului a zece femei și șapte bărbati care pretind că sunt îndrăgostiți. Toți participanții se aflau într-o relație de la o lună la doi ani, iar în timpul experimentului li s-au arătat câteva poze cu cei dragi.
Rezultatul experimentului a arătat că dragostea este cel mai puternic sentiment de care un om este capabil și intensitatea sentimentelor se schimbă în funcție de durata unei relații. Un fapt interesant este că creierul participanților a răspuns în mod similar fotografiilor celor dragi și întâlnirilor față în față cu aceștia, provocând o mare explozie a activității în regiunea creierului responsabilă de plăcere. În ceea ce privește scăderea intensității sentimentelor de-a lungul anilor, omul de știință a răspuns astfel: “După un timp, majoritatea oamenilor se confruntă cu o scădere lentă a dragostei pasionale și cu o creștere a afecțiunii”.
Afecțiunea dintre două persoane care stau împreună de mult timp le permite să suporte și să crească copii. Mai mult decât atât, un sentiment de afecțiune și o scădere a pasiunii apare în momentul în care dispare teama de a-și pierde persoana iubită.