Utilitatea scrierii unui jurnal – Loveisaname
Jurnalul este o formă de rezistență în lupta cu timpul. Închide în el emoții și experiențe. Imortalizează stările interioare prin care trecem , în confruntarea cu micile drame și bucurii ale existenței noastre de zi cu zi.
Consider că, orice vârstă este importantă , că viața ne oferă mereu noi și noi ocazii care merită închise într-o eternitate în noi și în jurnalele noastre. Un jurnal este un mod de a accede la nemurire , atunci când un simplu muritor , nu are la îndemână instrumentele genului său sau pe ale artistului, este pentru că trăiești mai intens, pentru că viața interioară este mai densă și mai creativă ca oricând altcândva.
În primul rând, adolescența te face pentru prima dată , să simți că trăiești cu adevărat și că lumea este a ta . Că ești la începutul unei experiențe extraordinare , că din clipă în clipă se va întâmpla ceva minunat și că nu e decât o chestiune de timp ca tu să devii cel mai important om de pe planetă. De aceea trebuie să ții un jurnal și să îl pui bine , pentru clipele în care viața grozavă la care visai s-ar putea să nu ți se pară la fel. Jurnalul unui adolescent închide în el un tezaur de optimism , care poate să alimenteze mai târziu energia omului .
În al doilea rând, jurnalul adolescenței , memoriei al primei iubiri, al primei întâlniri , al primei oricărei experiențe importante, poate inspira literatura sau măcar romanul propriei vieți . Recitirea propriului jurnal îi crează lui Eliade ocazia de a-și transpune sentimentele într-o carte dedicată iubirii și unei femei extraordinare: Maitreyi. Tehnica narativă inedită – prin cei doi naratori , unul care a consemnat evenimentele, pe măsură ce s-au petrecut ,iar celălalt prezentându-le din perspectiva maturității – ne dă nouă , cititorilor, ocazia de a constata fragilitatea memoriei sentimentelor. Consemnările din jurnal ajung să îl intrige , peste ani , chiar și pe cel care le-a trăit , oferindu-i o imagine distorsionată a propriului eu,în care el însuși nu se recunoaște uneori. Rescrie povestea de dragoste nu doar pentru spectaculosul ei , ci spera a se autoanaliza , spre a surprinde inefabilul sentiment de iubire.
În concluzie, este bine să îți imortalizezi experiențele , să scrii romanul propriei vieți la timpul potrivit, când viața este încă generoasă. Răsfoirea jurnalului adolescenței este mereu surprinzătoare , pentru că îți oferă iar și iar ocazia să îți amintești cum și unde a început totul.