Modul în care ne influențează internetul
Internetul și calculatorul, ca părți integrante ale tehnologiei, fac parte dintre zeitățile lumii moderne. Ușor de folosit, accesibile, au devenit o parte semnificativă a vieții fiecăruia dintre noi. Mai nou, generațiile se definesc prin raportare și tehnologia sub semnul căreia au deschis ochii, așa cum altădată se raportau la importante evenimente politice ori cosmice, precum trecerea unei comete sau apariția vreunei stele necunoscute.
Galaxiile nu mai trezesc tinerilor noștri interese, iar politica, deși aparent mai expusă publicului ca oricând, nu mai este demnă de a constitui un sistem de referință. Consider că internetul îi influențează pe adolescenți într-o foarte mare măsură. Pozitiv sau negativ, depinde tocmai de ea, așa cum vechii greci considerau că în toate trebuie să existe o măsură.
În primul rând, te conectează rapid la lume, la informație, la viață. Pe internet găsești astăzi orice. Teme rezolvate, informații, explicații. Cărți rare, pe care părinții tăi le-au căutat o viață întreagă, sunt la un clic distanță. Afli totul. Uneori mai mult decât erai pregătit să știi la vârsta sau la momentul respectiv. În consecință, tinerii de astăzi sunt informați. Știu atât de multe lucruri, încât uneori îi împovărează, atât de mult, că propria copilărie se prăbușește sub avalanșa de informații.
În al doilea rând, internetul ajunge încet să-ți umple viața și timpul. Pe internet găsești oricând ceva de făcut, prieteni cu care să vorbești, jocuri online pentru care niciodată timpul nu este suficient. Internetul alungă plictiseala. În ziua de astăzi nimeni nu se plictisește. A fost visul umanității, să construiască o lume virtuală, o lume alternativă în timp ce lumea reală este imposibil să devină posibil. Pe nesimțite ceea ce trebuie să fie o simplă distracție, să umple timpul, ajunge să fie un substituit de viață și să fure un timp prețios dintr-o vârstă minunată prin însăși esența ei.
Singura concluzie este aceea că tinerii ar trebui învățați să utilizeze internetul în favoarea lor. Ar putea fi o contribuție generoasă la calitatea vieții, cu condiția să nu se substituie vieții reale. Prea ocupații lor părinți ar trebui sa medieze relația copiilor lor cu internetul, care trebuie să rămână ceea ce umanitatea i-a sortit să fie : un ajutor prețios , în viața de zi cu zi și nu un substitut al acesteia.