Despre modă si stil + Concluzii

Moda a fost întotdeauna pentru noi tinerii un domeniu pe cât de fascinant pe atât de greu de înțeles , în special că vrând nevrând ne afectează viața de liceu.


Colegii care provin din familii înstărite se observă, se distanțează când vine vorba de modă, de haine, de fițe. Mulți încearcă să braveze acest aspect, alții să-l ascundă, dar cei mai mulți îl pun în evidență prin sfidarea celor “ în regulă “ . Deși ne dorim , nu avem nicio disciplină la care să primim noțiuni despre vestimentație ..și , nu-i de mirare că avem colegi care vin la școală , de la blugi rupți până la cămașă și papion. Adică ceva de genul… la piață în costum, pe stradă în trening, la teatru în blugi, la petreceri în pantaloni scurți și la școală “cum s-o găsi “

mdsaa - Copy

Părinții? Părinții trec și ei prin același calvar ca și noi…si bineînțeles mai adaugă “ lac să fie că broaște sunt destule “ , adică să învățam noi bine că haine se găsesc pe toate drumurile. Bineînțeles! Dar ce haine?!


Studiem moda, studiem sensul vestimentației, studiem posibilități de a ne încadra într-un tipar corespunzător vârstei noastre.
Prin simbolurile ei, vestimentația ca sistem non verbal comunicativ, moda dezvăluie unui privitor multe detalii despre purtătorul ei. înainte de a ajunge să utilizeze limbajul verbal ca formă principală de socializare indivizii se definesc prin limbajul hainelor: acestea pot indica sexul, vârsta, clasa socială, ocupația profesională, personalitatea precum și statutul reprezentativ al unei persoane sau statutul tranzitoriu cu care vrea să se identifice într-o anumită perioadă.


Hainele subliniază apartenența la un grup social sau rolul pe care individul dorește să și-l asume în diferite contexte. Latura vestimentară îndeplinește un rol valoros în toate subculturile : unele se definesc prin modă , altele se rezumă să adopte o ținută muzicală sau sportivă în funcție de elementul caracteristic al grupului.


Ce concluzie tragem? Ce trebuie să ne preocupe sau nu , și mai clar , e timpul să ne preocupe sau nu?
Iată 5 caracteristici privind ținutele vestimentare specifice adolescenților:

  • 1. Hainele adolescenților reprezintă o formă de comunicare . Ele se constituie ca mesaje non verbale , fiind o modalitate subtilă de interacționare în cadrul unui grup.
  • 2. Prin ținuta vestimentară etalată , tinerii se diferențiază de adulți.
  • 3. Adoptând un limbaj vestimentar aparte , adolescenții se luptă pentru a-și câștiga independența .
  • 4. Hainele adolescenților, diferite de cele ale adulților , se constituie ca un fenomen istoric relativ recent. Până în 1950 , ținuta tinerilor imita moda adulților. Stilul vestimentar , de fapt , manifestă o natură ciclică : ceea ce e aparent original pentru o generație care are derivațiile sale în trecut .
  • 5. în prezent , vestimentația este influențată de mass media . Starurile muzicale produc un impact puternic în rândul publicului tânăr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top