Cei mai frumoși ani de liceu
Se spune că adolescența este cea mai frumoasă perioadă a vieții, însă nu cred că ar fi cazul să exagerăm. O parte a adolescenței o petrecem pe băncile școlii.
Liceul e considerat de aproape toți elevii o luptă, nu cu ceilalți, cu ei. În timpul liceului sunt experimentate sentimente de a căror existență nu aveam habar, dat fiind faptul că cei patru ani prețioși, petrecuți în liceu, coincide cu perioada cea mai enigmatică a vieții.
Experiențele trăite de-a lungul acestor ani diferă de la persoană la persoană, firesc, iar modul în care sunt privite, de asemenea . Întreabă 100 de elevi ce reprezintă liceul pentru ei și vei avea 100 de răspunsuri diferite. Am auzit mulți colegi, plângându-se zilnic de profesori, de ora de trezire și de alte aspecte ce țin de viața de liceu. Din păcate, aud din ce în ce mai puțin : “ O să îmi fie dor de anii de liceu “ .
E destul de greu să te trezești de la ora 6 dimineața, după o noapte în care n-ai putut să dormi pentru că problemele nu-ți dau pace,apoi te gândești că profesorii nu te vor înțelege. Mulți nu înțeleg că liceul nu e despre trezitul la aceeași oră fixă, în fiecare dimineață, sau pornirea unui război cu profesorul care ți-a dat notă mică pe nedrept… E despre ce înveți în timpul acesta și nu mă refer doar la informații ce țin strict de cultura noastră generală.
Cel mai puternic impact fie el negativ sau pozitiv asupra noastră, este reprezentat de profesori. Profesorii sunt considerați inamici, dau teme multe și nu înțeleg că nu ai putut să le faci ( când chiar nu ai putut, nu când nu ai vrut ) , dar nu trebuie judecați, pentru că , asemenea nouă, au dramele lor, din care putem învăța.
Desigur, sunt caractere pe care nu le tolerezi și de aceea nu te poți abține să nu faci observație la orice gafă minoră sau să dai o replică subtilă și inteligentă, gândindu-te că îți oferă o oarecare satisfacție. Chiar dacă știi că tu ai dreptate în conflictul izbucnit cu vreun profesor, trebuie să dai dovadă de respect față de un om care își oferă priceperea pentru aproape nimic la schimb, și încearcă să te facă să înțelegi că trebuie să realizezi ceva în viață.
Cu toate că există profesori pe care ai vrea să îi vezi ieșind pe ușă imediat ce intră, sunt și cadre didactice de la care avem ce învăța , în cazul în care nu suntem prea ocupați cu ecranul telefonului în timp ce, la catedră, profesorul încearcă din răsputeri să te facă să înțelegi de ce Eminescu e un romantic întârziat sau ce legătură există între poziționarea geografică a unui stat și politica acestuia.
Uneori e vorba de ignoranța elevului, care nu își dă minimum de interes în a asculta și a înțelege spusele celui de la catedră. Dar, în alte cazuri, este vorba și despre atitudinea profesorului , care nu reușește să îi capteze atenția . Totuși, atitudinea sau modul de predare al profesorului nu ar trebui să te influențeze în cazul în care ești dornic să înveți.
Cu bune și cu rele, liceul e o experiență unică. De aceea trebuie să apreciem valoarea momentelor pe care avem ocazia să le trăim, pentru că ajungem în clasa a XII a și regretăm că n-am profitat la maxim de ceea ce ne-a fost dat.
*Articol apărut în cadrul firmei de exercițiu “Libro” – Vis Mătăsărean