Există o mulțime de filme de pe urma cărora putem invăța o mulțime de lucruri noi, care , odată urmărite au un impact major, iși lasă amprenta asupra celui ce investește puțin timp in vizionarea acestora.
Asemenea unei cărți citite, un film te poate introduce intr-o lume cu totul nemaiîntâlnită, te poate ajuta să ți dezvolți anumite capacități personale și cu siguranță iți va lărgi orizonturile, puterea de înțelegere, de orientare și nivelul intelectual.
Țin minte că odată purtasem o discuție cu prietena mea, care se indrepta spre posibilitățile absolute ale unei persoane de ași alege singur sa petreacă o perioadă limitată de timp , cu o sumă infinită de bani , ceva ce s-ar putea numi – „cadrul perfect al fericirii”
Și în urma acestei discuții, am ajuns la concluzia că oferind posibilitatea oricăror două persoane să-și clădească fericirea absoultă , vom observa cum una dintre persoane , cea cu o imaginație mai bogată va merge mult mai departe, intrucât acesta poate vedea mult mai profund datorită cunoștințelor acumulate de-alungul timpului.
Am mai ascultat zilele acestea o profesoară care spunea că dacă am putea ințelege morala din orice carte citită, viața ar fi mult mai ușoară. De acceea este important să acordăm puțin timp și pentru lecturarea unor astfel de cărți.
Vom spune așadar că cel care citește o carte va percepe viața intr-un cu totul alt mod. Aceasta i se va afișa in față mult mai clar oferindu-i totodată mult mai multe posibilități de alegere.
Concomitent , putem afirma același lucru și depre filmele vizionate. Acestea sunt practic pe aceiași lungime de undă, diferența este ca o carte te lasă să-ți creezi propriul cadru vizual al întamplărilor.
In zilele de astăzi părerile cu privire la vizionarea unui film sau citirea unei cărți sunt impărțite. Dacă unii preferă să citească o carte intrucât faptele sunt prezentate mult mai obiectiv , alții preferă să vizioneze un film tocmai pentru realizarea cât mai aproape de realitate a acestuia.
“Iubesc cărțile, apropo, mai mult decât filmele. Filmele îți spun ce să gândești. O carte bună te lasă să-ți alegi singur o parte din gânduri. Filmele îți arată casa roz. O carte bună îți spune că există o casă roz și te lasă să decorezi tu o parte din ea, poate modelul de acoperiș sau să-ți parchezi mașina în fața casei. – Karen Marie Moning
Va las pe voi să prezentați opiniile cu privire la subiectul prezentat. Citirea unei cărți sau vizionarea unui film?
N-am să trec cu vederea totuși peste anumite scene dintr-un film care m-a marcat și a avut un impact pozitiv asuprea mea. Am să vă prezint și vouă doar câteva din scenele acestui film care se numește Good Will Hunting. Sper să va impresioneze atât de mult scenele următoare incât să vă facă să vreți a-l urmări.
I.
Dacã te-aș întreba despre femei, probabil mi-ai înșira o listã cu preferinţele tale. Poate cã te-ai şi culcat cu ele de vreo câteva ori. Dar nu poţi sã-mi spui cum e sã te trezeşti dimineaţa lângã o femeie şi sã te simţi cu adevãrat fericit. Dacã te întreb despre rãzboi, probabil cã-mi vei cita din Shakespeare. “Încã o datã, la luptã, dragi prieteni!” Dar nu ai fost niciodatã în toiul unui rãzboi. Nu ai ţinut niciodatã capul prietenului tãu în poalã, şi nu te-ai uitat la el cum respirã pentru ultima oarã, cerându-ți ajutorul.
Dacã te-aş întreba despre iubire, probabil mi-ai cita un sonet, dar nu te-ai simţit niciodatã vulnerabil când ai privit o femeie. Nu ai cunoscut pe nimeni care sã te cuprindã în ochii ei şi sã simţi cã Dumnezeu a trimis un înger pe pãmânt doar pentru tine. sã te salveze din adâncimea iadului, și nu ști cum e sã fii îngerul ei, și sã o iubești pentru totdeauna. Sã lupți cu orice pentru ea. Sã lupți cu cancerul. Și nu știi cum e sã dormi pe un scaun într-o camerã de spital, timp de douã luni, ținând-o de mânã, pentru cã doctorii au înțeles din privirea ta cã termenul “ore de vizitã” nu ți se poate aplica. Nu știi ce înseamnã sã pierzi ceva cu adevãrat, Crezi cã pot spune cum a fost viața ta, cum te simți, cine ești doar pentru cã am citit Oliver Twist?
Asta te reprezintã?Eu unul, nu dau doi bani pe chestiile astea, pentru cã știi ceva? Tu nu-mi poți spune nimic ce nu pot citi în vreo carte. Doar dacã nu vrei sã vorbești despre tine, despre cine ești tu… Atunci voi fi numai ochi și urechi. Dar tu nu vrei sã faci asta, așa e? Ești îngrozit de ceea ce ai putea spune.
II.
Acum fata asta e aproape perfectã. Nu vreau sã stric asta. Poate cã și tu ești perfect acum. Poate cã nu vrei sã strici nici asta.
Este extraordinar, știi? Lucruri mãrunte, ca acesta. Da, dar astea sunt lucrurilecare îmi lipsesc cel mai mult. Reacțiile alea ciudate pe care doar eu le știam. Astea au fãcut din ea soția mea. Doamne, și ce bunã era cu mine. Îmi știa toate defectele. Oamenii le numesc imperfecțiuni, dar nu sunt așa.Asta e partea bunã. și apoi trebuie sã alegem pe cine lãsãm în lumea noastrã ciudatã.
Nu ești perfect, bãiete,și sã nu te mai țin în suspans: fata asta pe care ai cunoscut-o, nici ea nu e perfectã. Întrebarea este dacã sunteți perfecți unul pentru celãlalt.
Asta e toatã chestia. La asta se rezumã intimitatea. Poate cã știi totul pe lumea asta, bãiete, dar rãspunsul la aceastã întrebare nu-l afli pânã nu încerci. Cu siguranțã rãspunsul nu-l vei afla de la un bãtrân ca mine.
III.
- Te-ai întrebat vreodatã cum ar fi fost viața ta, dacã nu ți-ai fi cunoscut soția?
- Ce vrei sã spui? Dacã mi-ar fi fost mai bine fãrã ea?
- Nu am vrut sã spun asta.
- E în regulã. E o întrebare importantã. Pentru cã în viațã vei avea momente grele, dar ele te vor ajuta sã vezi partea bunã a lucrurilor, cea cãreia nu îi dai atenție.
- Și nu regreți cã ai cunoscut-o pe soția ta?
- De ce? Din cauza durerii pe care o simt acum? Am regrete, Will, dar nu regret nicio zi pe care am petrecut-o cu ea.
- Și când ai știut cã ea este cea menitã ție?
- În 21 octombrie 1975. Da. Atunci a fost jocul șase din Internaționale, cel mai tare joc din istoria echipei Red Sox. Am dormit cu prietenii mei pe trotuar toatã noaptea ca sã putem cumpãra bilete. În ziua meciului stãteam într-un bar, și așteptam sã înceapã jocul, și a intrat o fatã…
- Nu pot sã cred cã ai avut bilet la meciul ãsta! Ai intrat și tu în teren?
- Nu, nu am intrat. Nu eram acolo.
- Nu l-ai vãzut pe Pudge Fisk, pentru cã ai stat într-un bar și ai bãut ceva cu o femeie pe care doar ce-o cunoscusei?
- Da, dar ar fi trebuit sã o vezi. Era nemaipomenitã. Am spus “Îmi pare rãu bãieți, dar trebuie sã mã vãd cu o fatã” Nu regret cei 18 ani în care am fost cãsãtorit cu Nancy. Nu regret nici cei șase ani în care nu am mai lucrat, când ea s-a îmbolnãvit. și nu regret nici ultimii ani în care a fost foarte bolnavã, și cu siguranțã nu regret câtuși de puțin cã nu am vãzut meciul.