Cum formăm un ritual de somn la bebeluși?

Nu există o formulă secretă care să-i facă pe toți bebelușii să adoarmă în același mod, dar putem găsi rutine sau ritualuri de somn care să faciliteze sarcina de a face ca micuții noștri să adoarmă. Este foarte important să educăm somnul, iar pentru aceasta, sunt necesare câteva etape de pregătire a somnului, astfel încât bebelușul să adoarmă liniștit și la timp.

mobilier trend plus new white vintage grey 23615 4 1651230338 1

Bebelușii trebuie educați să diferențieze ziua de noapte

Bebelușii trebuie învățați prin anumite gesturi și fapte să cunoască diferența dintre zi și noapte, iar aici rutina somnului joacă un rol fundamental. Astfel, repetând aceleași obiceiuri în fiecare seară înainte de culcare, micuțul va învăța să perceapă noaptea ca fiind ideală pentru somn.

Ritualuri de somn în funcție de vârstă

0-10 luni

În acest interval este important să adoptăm un ritual ce include un moment de relaxare, calm și conexiune între noi și cei mici. Este momentul perfect pentru a-i oferi toate îmbrățișarile noastre! Prin urmare, un exemplu de rutină ar putea fi următoarea:

  • Crearea unei atmosfere liniștite, care relaxează bebelușul (de exemplu, o muzică clasică sau un cântec de leagăn)
  • Efectuarea băiței relaxante înainte somn: Copiii iubesc apa, iar momentul băiței va fi așteptat cu nerăbdare. Ceea ce putem face pentru a induce mai repede somnul este să îi oferim bebelușului un masaj.
  • Vorbitul blând îl va ajuta să adoarmă, spre deosebire de zgomotele televizorului.
  • Ultimul aspect în ritualul de somn ar trebui să fie încheiat cu stingerea luminilor din camera bebelușului. Putem păstra o lampă/veioză care difuzează o lumină caldă.

10-24 luni

Este important să menținem rutina pe măsură ce copilul crește, iar în acest interval putem seta următorul ritualꓽ

  • Cină și băiță
  • Efectuarea igienei orale – nu vom uita să le spunem bebelușilor cât de importantă este!
  • Crearea unei atmosfere liniștite, prin reducerea intensității luminii
  • Jocuri sau povești relaxante – Crearea unui mediu liniștit va fi cheia, întrucât copilul va observa dacă suntem nervoși.
  • Când observăm faptul că bebelușul este relaxat, îl putem pune în pătuț, după care vom stinge luminile din cameră.
  • Obiect de atașament: Dacă cel mic trece printr-o schimbare sau o situație nouă, îi putem da o jucărie sau un pluș preferat.

Bebelușul trebuie să fie obișnuit să adoarmă cu ambii părinți

Ți s-a întâmplat vreodată ca micuțul tău să vrea să se culce doar cu tine sau numai cu partenerul tău? Este foarte important să menținem o serie de obiceiuri bune, care să ajute bebelușul să identifice când este timpul pentru somn, dar este, de asemenea, foarte important ca ambii părinți să petreacă timp cu bebelușul, iar acesta să poată adormi atât în prezența mamei, cât și a tatălui. 

Rolul somnului în timpul zilei în ritualurile de somn

Un alt punct cheie este să știm cum să identificăm somnul de zi al copilului, pentru a putea intui cum va fi somnul de noapte. De exemplu, dacă copilul are dificultăți în a dormi noaptea, putem încerca să reducem somnul de zi.

Importanța creării unui mediu adecvat

În cele din urmă, fără îndoială, este foarte important ca atmosfera să fie cea potrivită: liniștită și lipsită de lumini puternice. De asemenea, este recomandat ca cei mici să nu petreacă timp în fața ecranelor, deoarece acest obicei le poate alunga somnul. În plus, este, de asemenea, important ca bebelușul să se simtă confortabil cu hainele pe care le poartă la culcare, deoarece nimănui nu îi place să doarmă inconfortabil! Prin urmare, întotdeauna optăm pentru bumbac, care este cel mai bun pentru pielea delicată a copilului.

Pentru copiii mici, noaptea este adesea grea, fiind percepută de către aceștia ca fiind sinonimă cu separarea de părinți. Prin stabilirea unui ritual pentru a merge la culcare, vom dezamorsa acest sentiment de frică și vom ajuta copilul să aibă o noapte liniștită. Scopul este sa repetăm în fiecare zi aceleași gesturi și obiceiuri, astfel încât bebelușul să se obișnuiască și să nu se mai teamă de somnul de noapte, percepându-l ca pe ceva necunoscut.

Ritualul de somn poate evolua odată cu vârsta, în primele luni putem începe cu o baie, îmbrăcarea copilului cu pijamale în nuanțe vesele, închiderea jaluzelelor, fredonarea unui cântec de leagăn ne pot ajuta pentru ca bebelușul să conștientizeze faptul că este timpul pentru odihnă.  

Adaptarea ritualului de culcare la vârsta copilului

De-a lungul lunilor, ritualul poate evolua prin adăugarea narațiunii unei povești. Când copilul se poate exprima, de ce să nu cânte împreună cu noi, părinții, un cântec pentru copii? Sau să povestim evenimentele zilei? Este recomandat să îl încurajăm să vorbească despre preocupările sale în legătură cu grădinița, școala. Copiii nu trebuie să se teamă să discute cu părinții, deoarece discuțiile pot fi extrem de benefice pentru ei.  

Mai târziu, în jur de 4 sau 5 de ani, apare frica de coșmaruri și, odată cu ea, teama de a adormi. Trebuie să fim alături de copilul nostru, dar să îi stabilim limite, de exemplu, îi vom spune faptul că ne distrăm în compania lui, însă este timpul pentru somn. De asemenea, îl vom asigura că nu suntem departe de el, ci în camera alăturată, însă el trebuie să doarmă în camera lui. Nu-l forțăm să doarmă, nimeni nu poate dormi la comandă, însă îi putem comunica pe un ton calm: “Dacă nu ești somnoros în acest moment, este în regulă, dar trebuie să stai în pat pentru a te odihni”.

De ce este important acest ritual pentru creșterea copiilor?

Acest mic moment de liniște permite copiilor și părinților să se bucure de un moment de complicitate și să consolideze relația dintre ambele părți. Ritualul urmărește să faciliteze somnul bebelușului și calitatea acestuia, evoluând în funcție de vârsta sa, având rolul de a-i promova autonomia și a-i îmbunătăți încrederea în sine. De fapt, pe măsură ce copilul crește, el poate începe să citească cu părinții săi și apoi să termine singur de citit.

Bebelușii trebuie învățați să diferențieze ziua de noapte, iar acest fapt îl putem demonstra prin gesturi precum învelitul cu păturica preferată și stingerea luminilor, pe lângă servirea cinei și momentul băiței. Este important ca zilnic să urmăm ritualul stabilit, întrucât cei mici se vor putea obișnui mai repede cu orarul pentru somn. 

Scroll to Top