Trebuie să recunoaștem : oamenii au tendința de a fi mereu nemulțumiți si și își doresc ceea ce nu au. Iar părul suportă consecințele. Cele cu părul drept visează la bucle, în vreme ce fetele cu părul ondulat aspiră să-l aibă lung și neted. Blondele visează să fie roșcate, brunetele să fie blonde, iar roșcatele să nu mai fie așa. Mai că-ți vine să-ți smulgi părul din cap :))
Ține cont, că un păr ce place ochiului e în primul rând un păr sănătos. Examinează-ți cu atenție scalpul și îngrijește-ți cu dragoste părul.
Răsfață-l
Părul ca și pielea, reflectă starea generală a organismului. Cu alte cuvinte, dacă ai un regim alimentar construit mai ales din băuturi acidulate și dulciuri și dacă dormi puțin, degeaba alergi pe la saloanele de coafură, riști să ai un păr precum Bart Simpson în zilele lui cele mai proaste.
Acestea fiind zise, nu-i nevoie să-ți angajezi un hair-stilist și un consilier în nutriție ca să ai o mândrețe de podoabă capilară. Anumite alimente pot să rezolve ( aproape ) tot : uleiul din germeni de grâu și drojdia de bere conferă părului, dar și unghiilor și pielii , rezistență, suplețe și catifelare.
Alimente minune
După cum susținea cândva un clip publicitar pentru iaurt”Ce se întâmplă în interior se vede în exterior”Dacă ai dubii , fă un experiment pe câinele sau motanul tău și ai să constați că drojdia de bere și uleiul din germeni de grâu sunt foarte bune și pentru ei, făcându-le blana ca de zibelină.
Luptă împotriva sebumului cu răbdare
În adolescență, din cauza furtunii hormonale, părul are adesea tendința să se îngrașe. De vina e sebumul, acea substanță grasă care are rolul de a proteja scalpul ( asta-i bine ) dar care este secretată în exces în perioada pubertății ( asta-i mult mai puțin bine). Rezultat: părul se îngrașă cu viteza luminii. Dacă te afli în această situație , nu ezita să-ți speli din două în două zile sau chiar zilnic părul. Peste doi, trei ani , când sistemul tău hormonal se va regla, vei putea adopta un ritm de aproximativ două spălări pe săptămâna.
Mai există o problemă , care însă nu e legată de vârstă: mătreața. Ea poate fi de două feluri : uscată, care se așterne ca niște fulgi : uscată, care se așterne ca nist fulgi de zăpada pe un pulover negru . și grasă, care stă lipită de păr parcă-i dată cu super-glue. Oricum ar fi însă, uscată sau grasă, mătreața e dezgustătoare. Ea e cauzată de o ciupercă mică și periculoasă, Pityrosporum ovale , care adoră să se înmulțească pe scalp.
Respectiva microciupercă dă naștere unei inflamații a pielii capului, care provoacă desprinderea celulelor moarte ale epidermei. Acestea cad toate în același timp, ceea ce face ca tu să le observi. În mod normal , reînnoirea celulară la nivelul scalpului este foarte lentă și n-o remarci.
O îngrijire pentru fiecare tip de mătreață
De pe părul uscat, mătreața cade ca niște fulgi, pe părul gras rămâne lipită. Nu te panica, laboratoarele farmaceutice știu astăzi să lupte cu succes împotriva nesuferitei mătreti. Zeci de șampoane antimătreață au invadat piața. Încearcă mai multe până când îl găsești pe cel care ți se potrivește. Nu trebuie neapărat să utilizezi doar acest șampon ( mai ales că e mai agresiv decât cele obișnuite ) . Poți, de exemplu , să alternezi șamponul clasic cu cel antimătreață. Există și loțiuni dermatologice ( asta e numirea lor farmaceutică) foarte eficiente, care se aplică pe părul ud sau uscat. Ceea ce e foarte practic când nu ai timp să te samponezi.
Rostul periei
Înainte de a-ți spăla părul , perie-l blând în toate sensurile. Astfel activezi circulația pielii capului și-ți aerisești și descurci pletele. În timpul spălatului, e inutil să aplici de două ori șampon.
Lustrul final
După ce te-ai șamponat , clateste-ți foarte bine părul. Când îți scârțâie între degete , înseamnă că ai înlăturat tot șamponul. Dacă ai curaj , limpezește-l la sfârșit cu apa aproape rece : tonifică părul și închide solzii mărunți din care e alcătuit. Ca să-ți vitaminizezi podoaba capilară, amestecă într-un ibric mai mare sucul de la o jumătate de lămâie cu apă cât mai rece și clateste-ți părul. Există de asemenea tot felul de măști care hidratează și/sau hrănesc părul. Se recomandă să folosești din când în când una, dar nu aplica prea mult produs la rădăcina părului, pentru că se va îngrășa mai repede.
Uscat blând
În privința uscatului, evită uscătorul electric. E practic atunci când te grăbești, însă căldura deteriorează și arde vârfurile firelor. Când ai timp destul, tamponează-l bine cu prosopul, apoi, eventual, usucă-l cu aparatul reglat pe “ rece “ . În general , ai grijă să-ți perii conștiincios podoaba capilară de cel puțin două ori pe zi ( fără a pune la socoteală coafatul ). Realizezi astfel un masaj al scalpului și înlături praful și alte particule ce îmbrâncesc părul.