Sesiunea Națională de Comunicări Științifice

Simpozion Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, UPG

Economia și societatea digitală

Crearea și dezvoltarea unei afaceri cu ajutorul comunității digitale. Studiu de caz : https://www.loveisaname.com – Așa suna lucrarea cu care aveam să ne prezentăm la simpozion.

Mi-am spus, încă de la început, că trebuie să scriu despre experiența pe care am avut-o în perioada 1-3 Noiembrie la simpozionul susținut de Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești. Deși timpul nu este în ultima perioadă un prieten de nădejde, îmi permit totuși să aștern pe acest blog câteva cuvinte cu privire la desfășurarea acestei activități, cu speranța că și voi, la un moment dat, veți acorda puțin răstimp să reflectați la posibilitatea de a participa și de a încerca o experiență pe care nu o veți regreta.

În cele ce vor urma, am să încerc, pe cât posibil să argumentez cele spuse mai sus pentru a vă face o imagine mai clară în ceea ce privește scopul și de ce nu, bucuria pe care o veți avea în momentul în care munca voastră va fi răsplătită.

Nu auzisem personal, până în momentul de față de un asemenea proiect. Știu doar că prietena mea Claudia, adusese în discuție, anul trecut acest subiect, însă din păcate nu i-am acordat prea multă atenție, și sincer vorbind, chiar și înainte de deplasarea noastră la Ploiești, eram puțin nehotărâți, însă acum ne bucurăm amândoi că am făcut alegerea de a încerca totuși ceva nou.

Situația în ceea ce privește perioada dinaintea plecării noastre nu era una întocmai favorabilă pentru noi, asta pentru că nu reușeam să facem un management al timpului care să fie de partea noastră și tocmai din această cauză rezumatul și lucrarea propriu zisă au fost scrise și finalizate în ultimele ore disponibile.

Iar cât despre efortul depus, se poate preciza o situație care, la momentul respectiv nu a fost nici pe departe amuzantă, întrucât am fost nevoiți să rescriem lucrarea de două ori, din cauza unei dificultăți tehnice.

Era destul de târziu, ceasul arăta ora 21, iar după o zi grea de muncă trebuia să participăm amândoi la scrierea proiectului. Inspirația însă a hotărât să nu ia parte la lucrarea noastră, astfel că timpul trecea destul de repede iar cuvintele tot nu reușeau să apară. Îmi aduc aminte cum , la un moment dat, făceam ture dus-întors prin camera parcă încruntată și încercam să vorbesc în timp ce Claudia trebuia să noteze tot ce eu rosteam.

Lucrurile au început ușor, ușor să prindă viață, paginile începeau să prindă contur, până când , la fel cum am precizat mai sus, din cauza unor dificultăți tehnice, am pierdut absolut tot ceea ce notasem. Încărcat de oboseală , sentimentul pe care l-am avut este unul care m-a doborât și astfel, spre rușinea mea n-am mai avut puterea de a continua. Norocul meu, la momentul acela a fost Claudia, care a avut puterea necesară să termine lucrarea. Lucrarea a fost finalizată la ora patru dimineața, însă spre bucuria noastră toată munca a fost răsplătită printr-o experiență de neuitat.

Ne-am confruntat, printre altele și cu frigul din gara Târgu-Jiu, dat fiind faptul că trenul avea o întârziere de o oră și nu ne-a picat bine nici vestea că profesorul nostru coordonator, Bălăcescu Aniela, nu a putut să ne onoreze cu prezența însă ținem să îi mulțumim totodată pe această cale că ne-a ajutat și că pe tot parcursul desfășurării simpozionului a fost alături de noi, ne-a îndrumat și ne-a încurajat.

Drumul a fost unul foarte lung, după aproximativ șapte ore reușeam să-i întâlnim pe cei din liga studenților, aceștia au fost foarte bucuroși să ne vadă și să ne acorde ajutorul de care aveam nevoie. Vreau să precizez că prima impresia fost una foarte bună, am fost primiți cu zâmbetul pe buze, am întâlnit persoane care erau deschise în a ne oferi ajutor – iar lucrul acesta a însemnat foarte mult.

Cazarea și masa au fost asigurate de către Universitate, condițiile fiind chiar foarte bune iar în ceea ce privește mâncarea, pot spune cu sinceritate că a fost foarte gustoasă.

Ni s-a acordat puțin timp, după care a trebuit să mergem în sala unde avea să fie ținută deschiderea (AP 9 ) , iar aici aș vrea să prezint mai multe amănunte, care mie, personal mi-au atras atenția

În primul rând, în cazul în care vorbim despre organizarea unui eveniment, cei de la Universitate au făcut o treabă excelentă, a fost mult peste așteptările noastre. Într-adevăr, ne așteptam ca lucrurile să fie gândite într-o anumită măsură dar nu la un asemenea nivel.

Într-un moment, aș putea spune că am rămas puțin blocat în momentul în care am văzut importanța acordată acestui simpozion și asta pentru că, persoanele prezente ce aveau să vorbească pentru noi în deschidere erau oameni realizați, oameni cu funcții înalte care urmau să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește subiectul tratat – Economia și societatea digitală.

Ne-am așezat timizi, pe rândul numărul doi și am ascultat cu foarte mare atenție dezbaterea unui subiect care ni s-a părut forte interesant încă de la început – Societatea digitală.

Scopul lucrării a fost prezentat oficial ca fiind unul ce stimulează performanțele studenților economiști în activitatea de cercetare științifică; recompensarea performanțelor de vârf în pregătirea profesional-științifică a studenților; reabilitarea interesului tinerilor pentru evenimente științifice pe fondul diminuării acestuia în ultimele două decenii.

Ceea ce mi s-a părut foarte interesant, și asta mi-a rămas foarte bine întipărit în minte este faptul că pe lângă toate discursurile pro în ceea ce privește necesitatea unei societății digitale s-a pus în balanță și efectele negative pe care le poate avea o astfel de societate în rândul tinerilor din ziua de azi.

Astfel că, personal, am ajuns la o concluzie – Societatea digitală este într-o continuă dezvoltare, că se lucrează la noi tehnologii care o să ne ajute să ne gestionăm mult mai bine timpul, că o sa ajungem la un asemenea nivel încât o să ne putem face un credit doar cu un singur apel dar totodată am învățat că, pe lângă toate aceste lucruri nu va trebui să uităm că suntem oameni și nu va trebui să uităm să ne trăim viața cu adevărat.

Cornel Nițu, Președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România – Filiala Prahova ne-a precizat un moment din viața dânsului care exemplifică ceea ce am menționat mai sus, când a făcut un apel telefonic către colegele de muncă iar acestea, aflându-se în afara programului de lucru, târziu, încă lucrau iar lucrul acesta ar trebui să ne pună puțin pe gânduri și să acordăm mai multă importanță lucrurilor care într-adevăr ne fac plăcere.

Au fost foarte multe discursuri bune, am să atașez aici și un document cu toți membrii care au luat parte și au contribuit ca acest simpozion să aibă loc.

Masa de prânz a avut loc la cantina Universității Petrol-Gaze imediat după deschiderea festivă din Amfiteatrul AP 9, unde am avut puțin timp să reflectăm asupra celor ce aveau să urmeze. Mâncarea a fost foarte bună, persoanele de la bucătărie au fost foarte amabile iar lucrul acesta ne-a făcut să ne simțim bine veniți.

Emoția a fost ușor vizibilă în rândul studenților ce aveau să prezinte lucrarea în fața comisiilor iar noi nu făceam notă discordantă. Din câte am înțeles, aveam să fim împărțiți în trei secțiuni după cum urmează:

  • Secțiunea “Economia și Societatea Digitală”
  • Secțiunea “Tehnici de calcul moderne”
  • Secțiunea “Inteligența afacerilor”

Toate cele trei secțiuni având un număr de 14 lucrări, astfel însumând un total de 42 lucrări ce aveau să fie prezentate începând cu ora 14:00.

Lucrarea noastră a fost încadrată la secțiunea numărul trei – Inteligența afacerilor și trebuia prezentată imediat după ora 15:15.

Emoțiile trăite de noi în momentul acela au fost de nedescris, pentru mine aș putea spune că alternau, uneori mă simțeam stăpân pe situație iar alteori mă pierdeam așa dintr-o dată însă aici trebuie să precizez câteva aspecte în ceea ce privește pregătirea noastră.

Noi venisem cu scopul principal de a promova blogul Loveisaname, era lucrul la care ne gândisem inițial iar datorită celor apropiați care ne-au sfătuit să încercăm ceva nou și care ne-au făcut să înțelegem că nu trebuie să ratăm o astfel de ocazie , am ajuns într-un final la decizia de a spune da, trebuie să ne autodepășim și să pășim dincolo de zona noastră de confort .

Ceea ce mai pot spune este faptul că încercam să ieșim puțin din tiparul acela în care eram nevoiți să învățăm rând cu rând un speech pe care să-l “etalăm” și am fost foarte încrezători în cunoștințele noastre încât am plecat la drum fără să avem absolut nimic pregătit. Aveam doar o prezentare Power Point la care am muncit două zile și în care am investit multă atenție ca lucrurile să meargă așa cum trebuie.

Chiar am și purtat discuția aceasta cu Claudia, când îi spuneam că e pentru prima dată când merg la un eveniment și nu am nimic pregătit. Într-adevăr, îmi imaginam foarte des cum, aflându-mă în fața celorlalți studenți încep să dezbat un subiect care m-a fascinat încă de la început. De altfel, mă gândeam – De ce este nevoie să îmi pregătesc un discurs când, conștientizam că o să vorbesc despre ceva care mie chiar îmi place și o să vorbesc despre un lucru creat de mine.

Aveam la dispoziție doar 15 minute, și amândoi eram conștienți că timpul acesta nu este suficient pentru a trata un subiect precum – cum să câștigi bani cu ajutorul unui blog

Au fost folosite trei săli, una pentru fiecare secțiune în parte iar noi aveam să urcăm la etajul 1, unde ne-am așezat în ultima bancă și ne aflam chiar lângă comitetul științific format din :

Secțiunea “Inteligența afacerilor”

Președinte: Conf. univ. dr. Ana Tănăsescu – Prodecan Facultatea de Științe Economice, Universitatea Petrol Gaze – din Ploiești

Membri :

  1. Ileana Roman – Secretar General al Asociației Generale a Economiștilor din România – Filiala Prahova ( AGER )
  2. Lector univ. Dr. Cristian Bucur – Facultatea de Științe Economice, Universitatea Petrol – Gaze din Ploiești

Secretar: Mihaela Tătaru, Președinte Asociația Studenților Europeni AEGEE Ploiești

Trebuie să precizez faptul că la acest eveniment au luat parte studenți din toate colțurile țării: Ploiești, Târgoviște, Suceava, București, Alba-Iulia, Galați și noi din Târgu-Jiu.

Emoțiile continuau să crească pe măsura ce momentul în care trebuia să prezentăm lucrarea se apropia. Încercam să ne susținem unul pe celălalt, să ne încurajăm. Știu că după primele 2-3 lucrări prezentate încă mai aveam, amândoi, încrederea necesară până în momentul în care, cei din fața noastră Slamnea Rareș și Mihai Liliana de la Facultatea de Științe Economice Universitatea Valahia din Târgoviște au prezentat într-un mod cât se poate de natural și s-au descurcat neașteptat de bine, lucrarea intitulată Avantajele presei online.

Sincronizarea lor a fost atât de bună încât, noi știind de altfel că o sa avem probleme la acest capitol deoarece cum am menționat mai sus eram total nepregătiți, nu știam cine ce o sa spună, toată încrederea noastră a dispărut dintr-o dată și parcă ne-a adus cu picioarele pe pământ. Știu că la un moment dat, pe Claudia o cuprinsese atât de mult emoțiile încât tremura toată și a făcut chiar precizarea ca ar fi bine să nu mai prezentăm.

Am reușit să ne mai adunăm între timp, pentru că îmi spuneam că trebuie să ducem situația aceasta până la capăt și astfel că ne-am văzut, amândoi în fața întregii săli. Cred că atunci emoțiile au făcut un salt imens, iar pe parcursul întregii reprezentații s-au întâmplat o serie de evenimente care a stârnit și amuzamentul celor din sală.

Am stabilit, măcar atât – ca introducerea să o facă Claudia timp în care eu trebuia să fiu atent la ceea ce spune ea, importanța subiectului, de ce am ales și ce vom prezenta în momentele imediat următoare.

Venise și rândul meu, trebuie să fac un efort foarte mare să-mi aduc aminte cu exactitate ce s-a întâmplat, asta pentru că, din cauza emoțiilor lucrurile s-au petrecut astfel. Am început să vorbesc, știu că vocea îmi tremura la început dar vocea mea interioară mi-a spus – “ trebuie să te aduni ” și încet, încet lucrurile au început să meargă de la sine, însă la un moment dat, dat fiind faptul că nu știam de cât timp vorbesc, pierdusem complet noțiunea timpului, Claudia m-a oprit, chiar în timpul discursului și mi-a spus – ” Lasă-mă și pe mine să vorbesc! “.

Vă imaginați de altfel, că toată sala a răbufnit întru-un râs cât mai viu posibil iar eu m-am făcut mic și n-am mai spus nimic. Nici acum nu știu cât de mult am vorbit, eram doar eu și cu mine vorbind despre un subiect care îmi făcea atât de multă plăcere.

Îmi mai aduc aminte de faptul că am mai vrut să tratez subiectul de Advertorial la care mi s-a spus, într-un cadru foarte binevoitor “ Stai, că oricum vorbești de 30 de minute” .

Pe lângă toate acestea aș dori să vorbesc puțin și despre cei care au făcut parte din Comitetul Științific și vreau să scot în evidență faptul că mi-au lăsat o impresie chiar foarte bună, o imagine de profesionalism pe care n-am să o uit niciodată și țin să le mulțumesc totodată pentru atenția acordată pe întreaga durată a prezentării noastre.

Întotdeauna am fost de acord cu faptul că putem să ne facem o idee despre capacitatea intelectuală a unei persoane în funcție de întrebările pe care le adresează. Toți cei din comitet mi-au lăsat o impresie foarte bună însă a fost o persoană care mi-a rămas întipărită în minte.

La finalul evenimentului pentru prezentarea lucrărilor ne-am simțit foarte ușurați deoarece ce a fost cel mai greu a trecut, iar acum urma să ne bucurăm de timpul rămas și să luam parte la spectacolul prezentat de trupele Casei de Cultură a Studenților din Ploiești urmat de un program de socializare realizat de Liga Studenților din Centrul Universitar Ploiești.

Ziua de Vineri a fost destul de încărcată și am luat parte și la un eveniment intitulat ” Zilele Carierei “ unde am avut parte de prezentări realizate de reprezentați ale unor organizații importante precum Maspex, Saipem, BCR, Fastenal, LinkHUB, Coca-Cola HBC România, Centrul Educațional Succes Personal si EVOGPS sau Agenția pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de investiții și Promovare a Exportului Ploiești.

Astfel că ajung, la un subiect probabil așteptat de toată lumea – Festivitatea de premiere. Noi nu am venit cu scopul de a obține un premiu, ne doream într-adevăr dar era o dorință închisă, o dorință care nu ieșea la suprafață iar din această cauză nici nu am adus vorba de acest subiect. Știu doar că încurcasem puțin programul, festivitatea începea la ora 17 iar noi credeam ca va începe la ora 18, iar tocmai din această cauză, există un regret pe care îl am și îl port cu mine – nu am fost prezent în prima parte, când premiile au fost anunțate.

Am primit atunci, de la colegul de cameră un mesaj să venim, pentru că festivitatea a început și tot în mesajul respectiv era precizat și faptul că luasem premiu. Ne-am bucurat ce-i drept, ne-am gândit că ne-am încadrat și noi la un premiu oarecare, un loc 3 , o mențiune – nu speram la un loc bun.

Am intrat în sală chiar în momentul desfășurării festivității timp în care am aflat, de la studenții prezenți faptul că de fapt, luasem locul 1. Nu ne venea să credem, deoarece nici nu ne așteptam la o asemenea veste, Claudia era atât de bucuroasă încât tot spunea – “ Nu cred, Nu cred “. A fost una dintre cele mai frumoase experiențe avute de noi, vreodată. Am primit felicitări din partea tuturor și ne-am bucurat de altfel că reușisem să atingem obiectivul propus – promovarea blogului și pentru noi, restul a venit ca bonus, ca o răsplată pentru munca depusă.

N-am să uit de altfel că am întâlnit și patru persoane din Suceava care mi-au făcut o impresie foarte bună. Ne bucurăm de faptul că am reușit să legăm noi prietenii și că de altfel decizia de a participa la o astfel de conferință nu a fost o decizie greșită.

În concluzie, vreau să sfătuiesc pe toată lumea să participe și la edițiile următoare, vreau să recomand totodată și Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești pentru ca aici am întâlnit niște oameni minunați. Mi-a plăcut foarte mult cadrul și relațiile dintre profesorii universitari și studenți și am observat că de altfel, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești chiar crează oameni de viitor.

Echipa de implementare a proiectului cât și programul de desfășurare îl găsiți aici – ECONOMIA ȘI SOCIETATEA DIGITALA

Sesiunea Națională de Comunicări Științifice

Rezumat complet aici – Rezumat lucrare Economia și societatea digitală

2 thoughts on “Sesiunea Națională de Comunicări Științifice”

  1. Felicitari sincere si mult succes, împliniri, bucurii, fericire si pace sufleteasca în continuare pe tot parcursul vietii ! Sanatate si sa auzim numai de bine !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top