Model scrisoare de recomandare – 5 Exemple

Dacă cineva vă cere o referință, cum puteți redacta o scrisoare de recomandare grozavă care să vă ajute angajatul, colegul sau prietenul să se angajeze?

Înainte de a ajunge la diferite exemple de scrisori de recomandare, să trecem în revistă, pe scurt, rolul pe care scrisorile de referință îl joacă în procesul de angajare. De ce sunt ele importante și cum ajută acestea?

Save us PDF loveisaname

Nu ai timp? Salvează articolul ca PDF

Obosit? Descarcă articolul PDF pentru a-l citi mai târziu

De ce sunt importante scrisorile de recomandare?

Mulți angajatori solicită scrisori de recomandare pentru a-i ajuta să decidă pe cine să angajeze sau să promoveze. Pe tot parcursul procesului de angajare, solicitantul se străduiește să se prezinte în cea mai bună formă. Dincolo de interviu și CV, managerii de angajare verifică scrisorile de recomandare pentru a confirma calificările candidatului și pentru a obține informații din exterior.

Angajatorul vrea să știe cum va contribui o persoană și cum se va comporta în fiecare zi. Scrisorile de recomandare pot indica performanțele viitoare ale unui candidat, vorbind despre realizările sale trecute. Ele completează povestea candidatului.

Dacă vi se cere să scrieți o scrisoare pentru cineva, trebuie să fiți conștienți că recomandarea va juca un rol foarte important. Deci, cum poți transforma acele bune intenții într-o scrisoare de recomandare remarcabilă a angajatului? Cum arată o scrisoare de recomandare bună?

Mai jos veți găsi un exemplu de scrisoare scrisă de un manager pentru un angajat care lucrează în vânzări de software. Dacă sunteți responsabil pentru gestionarea sau conducerea unei echipe, sunt șanse să fiți chemat să scrieți scrisori similare.

Citiți mai departe pentru a vedea cum acest manager susține un membru al echipei sale de vânzări.

Model scrisoare de recomandare angajat

Stimată doamnă Popescu,

Îmi face plăcere să ofer această scrisoare de recomandare pentru James, deoarece caută un loc de muncă în vânzările de software. În calitate de unic manager direct al lui James la X, am lucrat îndeaproape cu el în ultimii trei ani, împărțind același spațiu de birou deschis în majoritatea timpului. James a demonstrat abilități excelente de comunicare și a depășit constant cotele companiei. La nivel personal, este carismatic și manierat, ambele calități l-au servit bine în rolul său de profesionist în vânzări de software.

Din cauza transferului soției sale în țară, James caută un loc de muncă în vest. Toți cei de la X vom fi întristați să asistăm la plecarea unui angajat atât de valoros, dar pierderea noastră este cu adevărat câștigul tău. Permiteți-mi să subliniez trei exemple de puncte forte ale lui James.

În primul rând, James a adus o mare valoare companiei, depășind constant cotele. James înțelege tendințele pieței și instinctele pentru identificarea și urmărirea clienților potențiali calificați. Nu numai că oferă servicii excelente clienților existenți, dar și-a înființat o serie de conturi noi business-to-business și business-to-client în timpul petrecut la X. Toamna trecută, de exemplu, a adăugat Y pe lista noastră de clienți, o achiziție uriașă, și de atunci lucrează îndeaproape cu departamentul său IT. James are o combinație de perspicacitate în afaceri și abilități de comunicare care îl fac un agent de vânzări remarcabil.

În al doilea rând, James înțelege foarte bine thenologia. El cunoaște software-ul nostru și ajută la transmiterea informațiilor tehnice către clienți într-un mod accesibil. El explică produsele noastre în mod clar clienților și profită la maximum de căile tehnologice pentru a obține noi clienți potențiali și pentru a-și personaliza argumentul de vânzare către clienți. În timpul unei analize timpurii, l-am observat discutând în detaliu cu un potențial client modalitățile specifice prin care software-ul nostru ar putea crește vânzările brutăriei sale online. Prin monitorizarea prezenței clienților pe site-ul și blogul nostru, el oferă fiecăruia un serviciu personalizat pentru a răspunde nevoilor sale. James profită la maximum de tehnologie pentru a găsi noi perspective, pentru a oferi soluții moderne și pentru a obține rezultate.

În cele din urmă, James s-a dovedit a fi o potrivire culturală puternică aici, la X. Este întotdeauna gata să dea o mână de ajutor colegilor săi de echipă și să contribuie în timpul sesiunilor de brainstorming și întâlnirilor dintre echipele de vânzări și de marketing. Luna trecută, James a condus o întâlnire lămuritoare despre marketingul de conținut și managementul contului. În afara evenimentelor oficiale, James conduce, pe rând, cursuri săptămânale în sala noastră de sport. James este un membru activ al echipei X și își susține colegii din punct de vedere profesional și personal (ca să nu mai vorbim din punct de vedere atletic!).

În încheiere, aș dori să reafirm sprijinul meu puternic pentru cererea lui James pentru rolul de profesionist în vânzări de software. Sunt încrezător că vă va depăși așteptările în acest nou rol. James este motivat, încrezător în sine, de ajutor proactiv și inteligent și știu că va continua să aibă succes în vânzări. Vă rugăm să nu ezitați să mă contactați la (număr telefon) sau example@mail.com pentru orice alte întrebări. Multumesc pentru timpul acordat.

Model scrisoare de recomandare de la un profesor

Stimate director,

Este onoarea și plăcerea mea să ofer această scrisoare de recomandare pentru Julia.În calitate de director și profesor  al școlii gimnaziale din …., mi-a plăcut să o am pe Julia în echipa didactică pentru clasele 6-8. Știm cu toții că ne va lipsi.

Din păcate, restricțiile bugetare ne-au obligat să reducem numărul angajaților, iar ca cea mai recentă angajare, Julia nu va mai avea un post la noi anul viitor. Această decizie nu se reflectă în niciun fel asupra abilităților ei și îi susțin din toată inima candidatura. Dorința mea este ca ea să găsească o școală cu resursele necesare pentru a-și susține talentul de a preda.

Julia și-a început cariera didactică la noi proaspăt ieșită din școală. A adus cu ea o pregătire solidă în metode pedagogice și istoria artei, alături de o mare energie și entuziasm. Ea a prezentat mai multe proiecte noi care fac acum parte din curriculum, inclusiv o temă de autoportret care le cere elevilor să reflecte asupra identității lor, un proiect de animație stop-motion folosind lut și iPad-uri și o „provocare cu sania” care au dus la curse distractive pe dealul de lângă școală. Julia a contribuit, de asemenea, la „3D Printer Build-a-Thon”, un eveniment de weekend în timpul căruia studenții, educatorii și membrii comunității s-au reunit pentru a asambla peste 20 de imprimante 3D. Julia aduce noi idei interesante la viață; Sunt încrezător că își va continua impulsul cu următoarea ei școală.

Julia m-a impresionat și cu angajamentul ei față de învățare pe tot parcursul vieții. Ea a colaborat cu succes cu mentorul ei, a profitat de mai multe oportunități de dezvoltare profesională oferite în district și a urmat cursuri de tehnologie digitală și educație specială în ultimele două veri. De asemenea, a făcut tot posibilul pentru a obține feedback de la studenții săi, invitându-i să-și împărtășească experiențele la sfârșitul fiecărui semestru. Acest angajament față de creștere și bunăstarea studenților ei este ceea ce face din Julia o educatoare remarcabilă.

Julia este carismatică și creativă. Ea a demonstrat abilități excelente de gestionare și a dezvoltat un raport cu elevii, colegii și părinții care se caracterizează prin respect reciproc. La sfârșitul anului trecut, am avut un părinte care a venit la mine în mod special pentru a lăuda învățătura Juliei și impactul pe care l-a avut asupra fiului ei. Dincolo de punctele ei forte ca profesoară de artă, Julia este și o artistă talentată și are câteva dintre picturile ei în ulei și acrilice expuse într-o galerie din apropiere.

Julia are cea mai mare recomandare a mea pentru postul de instructor de artă și aștept cu nerăbdare să aflu mai multe despre realizările care stau în viitorul ei profesional. Dacă circumstanțele ar fi diferite, m-aș strădui să o păstrez pe Julia în echipa noastră didactică de la departamentul de artă. Vă rugăm să nu ezitați să mă contactați pentru orice informații suplimentare. Multumesc pentru timpul acordat.

Model scrisoare de recomandare student

Stimata doamna Langley,

Numele meu este Jonathan Weasley și am avut plăcerea de a-i preda și de a o instrui pe Rachel Cortez la …… Sunt șef al departamentului de matematică și am avut-o pe Rachel în clasa mea de Calcul 4 anul trecut. Pe lângă dorința ei de excelență academică, am antrenat-o și în echipa de golf în ultimii patru ani, unde a întruchipat esența umilinței și a sportivității. Prin urmare, o recomand cu căldură pe Rachel pentru acceptarea în programul X de la Universitatea Y în această toamnă.

Rachel a demonstrat întotdeauna ambiție și maturitate pe teren și în clasă. Este cu adevărat interesată să-și dezvolte abilitățile și să-și provoace abilitățile, precum și să fie un model excelent pentru colegii ei. M-a impresionat cu atitudinea ei calmă și calculată. Întotdeauna arată bunătate față de alți sportivi și păstrează o atitudine pozitivă în timpul turneelor.

Cred că un mare atlet este cineva care dă dovadă de pozitivitate chiar și atunci când pierde și exact așa o pot descrie pe Rachel. De aceea am ales-o să fie căpitanul echipei de golf de fete.

Cred că Universitatea X va beneficia de natura ambițioasă a lui Rachel, atitudinea prietenoasă și afinitatea de a-i conduce pe ceilalți. Aceste atribute și multe altele vor face din Rachel candidatul potrivit pentru Programul Y

Aș fi bucuros să discut mai multe despre premiile lui Rachel. Mă puteți contacta prin telefon la 0123456 sau prin e-mail la mail@mail.com

Sincere salutări,

Jonathan Weasley

Profesor de calcul la Y

Model scrisoare de recomandare word

Stimate domnule Benson,

Numele meu este Jennifer Greystone și predau engleză cu onoare la liceul Y pentru clasele a 11-a și a 12-a. Am predat și am lucrat în mai multe organizații cu Michael Boyle în ultimii patru ani la Miller Heights. Sunt întotdeauna impresionat de capacitatea lui de a-și conduce și de a-și ințelege colegii. El exemplifică smerenia și maturitatea în clasă și în timpul activităților extrașcolare. Prin urmare, îl recomand cu căldură pe Michael ca asistent de resurse umane.

Michael a condus studenții ca vicepreședinte al Comitetului pentru Siguranța Studenților. El a ajutat școala să implementeze noi treceri de pietoni în parcarea elevilor și în zonele de plecare după ce mulți elevi și părinți și-au exprimat îngrijorările în timpul unui forum comunitar. Posturile de știri locale au reflectat și ele povestea și l-au considerat pe Michael un „copil căruia îi pasă cu adevărat de colegii săi”.

Pe lângă pasiunea sa de a conduce, Michael a demonstrat capacitatea de a-și susține colegii la cursul de engleză cu onoare. În timpul unui proiect de grup, Michael s-a oferit să îndrume un coleg de clasă care se lupta cu literatura secolului al XX-lea. El a ajutat cu succes acel student să înțeleagă mai bine simbolismul conținutului, îmbunătățind eseurile și perspectivele elevului în timpul discuțiilor de la clasă.

Îl recomand cu căldură pe Michael ca asistent de resurse umane. El este o resursă de neprețuit pentru această școală și știu că va fi un coleg incredibil.

Vă rog să-mi spuneți dacă doriți să discutați în continuare despre caracterul și atributele lui Michael. Mă puteți contacta prin telefon la …… sau prin e-mail la mail.@mail.com

Cu sinceritate,

Jennifer Greystone

Profesor de engleză la liceul Y

Scrisoare de recomandare personală

Stimată doamna Jones,

Îmi face plăcere să ofer recomandarea mea fără rezerve pentru Megan Brown pentru postul de stagiar la X.

O cunosc pe Megan de peste 20 de ani, locuind alături de ea de când era mică. Ea a demonstrat întotdeauna responsabilitate și spirit antreprenorial. Când era adolescentă, a început o afacere în cartierul nostru și a ajuns să conducă o echipă de alți cinci copii de pe stradă. Sunt destul de sigur că au scos destui bani pentru a-și cumpăra cele necesare.

De atunci, am urmărit cu interes educația și interesul ei pentru afaceri. Desigur, știți din transcrierile și recomandările ei profesionale că a avut un succes neobișnuit de-a lungul carierei ei timpurii, dar ceea ce s-ar putea să nu știți este bucuria pe care o primește rezolvând problemele și făcând ca ideile de afaceri să funcționeze. Este cu adevărat o inspirație să o vezi abordând ceva și transformândul în succes.

Megan ar fi un atu pentru orice organizație, dar știu că are o pasiune deosebită pentru compania ta. Aș fi bucuros să răspund la orice întrebări sau să discut în continuare recomandarea mea. Vă rugăm să nu ezitați să mă sunați la 555-555-5555.

Cu sinceritate,

Elizabeth Smith

Cerere scrisoare de recomandare

Stimata doamna/dl. [Nume recomandat],

Sper că ești bine. Sunt în curs de înscriere la [numele școlii sau companiei] și vreau să vă întreb dacă vă simțiți confortabil să scrieți o scrisoare de recomandare pentru mine.

M-am bucurat din plin de timpul pe care l-am avut ca [relația ta cu recomandatorul]. În calitate de [profesor / consilier / manager], cred că ați putea garanta în mod onest și eficient pentru [lista de aptitudini sau calificări] pe care le-am demonstrat în timpul petrecut împreună.

Apreciez că ai luat în considerare cererea mea. Termenul limită pentru depunerea scrisorii este [data]. Am atașat o versiune actualizată a [CV-ului meu / fișă], precum și a [cerințelor de angajare/admitere] și detalii despre cum să trimit scrisoarea. Dacă aveți nevoie de informații suplimentare, nu ezitați să mă contactați.

Vă mulțumim pentru timpul și sprijinul acordat.

Cu sinceritate,

[Numele dumneavoastră]

[Numarul tau de telefon]

[Adresa ta de email]

Scroll to Top