Semnele de avertizare ale epuizării in viata amoroasă

Poate că nu știai, dar epuizarea iți poate afecta deopotrivă viața profesională, cât și pe cea amoroasă. Epuizarea în viața amoroasă apare după mai multe dezamăgiri în relație. Pur și simplu, te simți epuizat emoțional, ai nevoie de o pauză și vrei o perioadă în care să stai singur.

Cu toții ne așteptăm ca iubirea să dea sens vieții noastre și să ne aducă fericire, confort şi securitate. Problema este că, uneori, aceste așteptări sunt nerealiste și ne provoacă suferință și, eventual, epuizare. Hai să vedem care sunt semnele epuizării emoționale, cum poți evita să treci prin ea sau cum să îi faci față dacă deja s-a instalat.

Ce este epuizarea in viața amoroasă?

Deseori, in relații, așteptările noastre sunt foarte mari și ne facem vinovați de o exigență exagerată. Avem tendința de a ne idealiza partenerul în perioada de început si ratăm semnele de avertizare. Așteptările nerealiste si idealizarea partenerului sunt factori care duc la suferință, dezamăgire si oboseală. Contradicția dintre așteptări si realitate este foarte mare si cauzează epuizarea relației.

Dezamăgirea este dublată de dispariția pasiunii si uzura cauzată de rutina relației. Astfel, zi după zi, întâlnirile nu mai sunt incitante si scânteia dispare. Din păcate, persoana care trece prin epuizarea emoțională acceptă greu faptul că lucrurile nu sunt la înălțimea imaginii pe care și-o crease și va suferi intens.

Burnout în viața amoroasă

Starea de frustrare sau de epuizare cauzată de dedicarea totală într-o relație care nu a funcționat se numește, in termeni psihologici, burnout şi poate afecta chiar şi cele mai puternice cupluri. Este greu să faci față unei relații in care ai avut așteptări nerealiste şi care ți-a adus numai insatisfacții. Așteptările care depășesc realitatea sunt legate de educație si de modul in care percepem dragostea si pot fi alimentate de publicitate sau de filmele romantice. 

Astfel, cuplul ideal este cel in care nu lipsesc pasiunea, tandrețea, prietenia, susținerea reciprocă dintre parteneri, o viață sexuală pasională si multe alte aspecte, dar, de fapt, sunt atât de multe probleme.

Dragostea nu poate rezolva totul dacă așteptările sunt nerealiste

Trebuie înțeles că in realitate, in viata de cuplu sunt necesare compromisurile şi, dacă nu ești capabil să te adaptezi sau să accepți lucrurile așa cum sunt, vei ajunge repede la epuizare. Chiar dacă există iubire, partenerii sunt doi oameni diferiți care au decis sa trăiască împreună si au nevoie de sprijin in anumite momente. Oricât ar fi de sinceră si de mare, dragostea nu poate rezolva chiar toate problemele si, indiferent de ce se întâmplă, trebuie să acceptăm realitatea.

De exemplu, dacă partenerul tău lasă vasele murdare in chiuvetă și acest lucru te înnebunește, nu înseamnă că nu mai este perfect, ci că trebuie să aveți o discuție şi să faceți o înțelegere sau un compromis. In loc să te lași dezamăgit de acest lucru interpretându-l ca pe un semn de lipsă de iubire, mai bine ai discuta cu partenerul tău.

Semne care arată ca te-ai săturat de relația ta

Simți că ceva nu este in regulă, nu mai poți dormi si iți pui sute de întrebări, simți că nu mai ai chef de viață și ai vrea să nu te mai întorci acasă? Dacă da, să știi că este timpul să vezi realitatea şi să iți dai seama dacă relația ta este sau nu epuizată. Iată care sunt semnele de care ar trebui să ții cont:

  • Certurile sunt din ce in ce mai dese și tensiunea crește continuu între voi
  • Te simți neînțeles si crezi că partenerul nu ține cont de părerea ta
  • Te simți demotivat şi descurajat de relație
  • Trăiești momente de depresie şi acestea devin din ce in ce mai dese
  • Te simți prins in capcană: ești nefericit in relație, dar iți iubești partenerul prea mult pentru a-l părăsi
  • Nu mai vorbiți despre lucrurile importante si vă comportați ca doi colegi de apartament şi nu ca doi iubiți
  • Treci prin momente de oboseală cronică, insomnii şi dureri de cap şi de stomac

Cum poți evita epuizarea din viata amoroasă

In primul rând, trebuie să identifici așteptările nerealiste şi să conștientizezi efectele nocive ale acestora asupra relației voastre. Nu trebuie să rămâi blocat într-o relație care nu te mulțumește, dar, dacă nu înțelegi de unde vine problema, in orice relație ai fi, nu vei putea găsi fericirea. Nicio relație nu este perfectă si, uneori, partenerii trebuie să învețe să fie mai toleranți si să se bucure de parțile pozitive, fără a rămâne blocați in cele negative.

Ce urmează? Despărțirea sau o pauză?

Să știi că despărțirea nu este întotdeauna soluția potrivită. Dacă ambii parteneri sunt dispuși sa depună un efort pentru a remedia situația si a face unele compromisuri, atunci criza poate fi destul de ușor depășită. De exemplu, dacă unul dintre parteneri este nemulțumit de viața sexuală şi ar vrea ceva in plus, se poate lua in considerare, de comun acord, o vizită la un magazin erotic pentru a achiziționa câteva jucării sexuale sau costumații incitante.

Ca întotdeauna, comunicarea este cheia, dar si empatia unul față de celălalt. Si, dacă problema persistă, se poate apela la terapia de cuplu pentru a începe un dialog constructiv pe un teren neutru.

Scroll to Top