Societatea în care trăim – Păreri

Permiteți-mi să explic, ce este în neregulă cu societatea în care trăim astăzi. Sau, cel puțin, ceea ce cred eu că ar putea fi îmbunătățit.

În general, societatea modernă are o mulțime de avantaje față de generațiile anterioare. Suntem mai bogați decât oricând, avem acces la îngrijiri medicale mult mai bune și, ca urmare a îmbunătățirii generale a societății, speranța de viață crește.

Cu toate acestea, oamenii sunt, de asemenea, mai nefericiți decât altădată, indiferent dacă câștigă mai mulți bani și au mai mult lux.

Să analizăm împreună, de ce, în ciuda îmbunătățirilor generale pe care le-am adus de-a lungul anilor, lucrurile s-ar putea îmbunătății mai mult în viitor. 

Ce este în neregulă cu societatea în ziua de azi ?

În următoarea listă vom analiza o serie de probleme care apar în societatea de azi.

PREOCUPAȚI DE PĂREREA CELORLALȚI

Oamenii de astăzi sunt adesea preocupați, în cea mai mare parte a timpului de părerea celorlalți. Singurul lucru pe care îl putem controla suntem noi înșine și asta cu mare dificultate. Indiferent cât de mult ne-am strădui, oricât de buni am fi, vor exista întotdeauna oameni care nu vor fi de acord cu noi indiferent cât de mult am încerca să le facem pe plac.

Din fericire pentru noi, există și oameni care sunt de acord cu noi pentru ceea ce suntem. Tocmai aceștia contează și sunt oamenii pe care ar trebui să ne bazăm. Persoanele care nu ne acceptă, nu sunt importante și nu merită să ne schimbăm pentru acestea.

PREA SENSIBILI

Mulți oameni s-au îmbolnăvit în zilele noastre moderne de lux și abundente de resurse. Drept urmare, mulți dintre noi am devenit excesiv de sensibili. Nu spun ca a avea sentimente este un lucru rău. Dimpotrivă, este un lucru absolut bun și fiecare dintre noi ar trebui să fie capabil și să își permită totodată șă își exprime sentimentele.

Dar ceea ce nu este bine este că, aparent totul, oricât de nesemnificativ ar fi, pare să rănească pe cineva. Pare că trebuie să mergem încontinuu pe „coji de ouă” din cauza oamenilor prea sensibili, ceea ce nu reprezintă un lucru bun.

Libertatea de exprimare este o necesitate, iar dacă vrem ca libertatea de exprimare să prospere, atunci trebuie să riscăm uneori să deranjăm oamenii. Cu toate acestea, ofensarea oamenilor nu este adesea permisă în societatea noastră.

Nu spun că ar trebui să rănim sau să jignim. Dar, când încercăm să vorbim din inimă și cu toate diferențele noastre individuale în minte, să jignești din când în când este inevitabil. Mai ales pe cei care sunt mult prea sensibili.

TOTUL TREBUIE SĂ FIE DISTRACTIV

Datorită abundenței de resurse generale și lux, cei mai mulți dintre noi au avut o viață destul de ușoară, prin urmare, ne-am confruntat cu mai puține greutăți decât strămoșii noștri.

Ca să nu mai vorbim de timpul liber pe care îl avem acum, comparativ cu înainte. Trăim într-o societate bazată pe consum, în care tânjim la o satisfacere imediată a simțurilor noastre, făcând cât mai puțin din lucrurile care nu ne plac, nefiind prea departe de hedonism.

Cu toate acestea, viața nu este întotdeauna corectă și distractivă. Uneori trebuie să facem lucruri care nu ne plac pentru a supraviețui sau pentru a ne îmbunătăți viața. Trebuie să învățăm prin experiență. Și dacă evităm continuu lucrurile care nu ne par distractive, nu ne putem îmbunătăți, prin urmare nu putem evolua.

Important este să remarcăm că toate lucrurile au un sens. Așa că, atunci când facem lucruri care nu ne plac, ar trebui să înțelegem importanța lor.

LIPSĂ DE ÎNCREDERE ȘI REPSECT FAȚĂ DE CEILALȚI

Oamenii nu mai au încredere unii în alții. În generațiile anterioare, oamenii aveau respect unii pentru alții. Exista destulă încredere încât doar o strângere de mână era suficientă și nu era nevoie de documente.

Minciuna pare aproape un lucru normal în ziua de azi, iar respectul unul față de celălalt pare din ce în ce mai rar.

Cu toate acestea, respectul este important în drumul către respectul reciproc. Respectul, încrederea și onestitatea sunt virtuți care sunt absolut vitale pentru a lucra și a trăi bine în armonie unul cu celălalt.

CONCETRAȚI PE BOGĂȚII MATERIALE

Nici toți banii din lume nu vă pot aduce sănătate sau fericire. Dar cu siguranță pot ajuta. Oamenii sunt mai mult decât entități fizice. Trebuie să fie stimulați mental și spiritual. S-a demonstrat și confirmat în studii că mai mulți bani nu reprezintă mai multă fericire în comparație cu alte persoane cu mai puțini bani ca noi.

Poate că aceste lucruri i-ar putea trezi pe unii să încerce noi experiențe, în loc să fie obsedați doar de câștiguri monetare.

MULT PREA UȘOR DE RĂSPÂNDIT INFORMAȚIA FALSĂ

Odată cu apariția internetului și posibilitatea de a achiziționa un calculator sau un telefon, nu a fost niciodată mai ușor să găsim sau să răspândim informații.

În general acest lucru este grozav și benefic pentru toată lumea, deoarece libertatea de exprimare este într-adevăr un drept fundamental al omului. Cu toate acestea, ca peste tot, există avantaje și dezavantaje.

Pe de altă parte, nu a fost niciodată mai ușor să fim dezinformați. Foarte multe platforme există doar pentru a dezinforma lumea.

Răspândirea de informații false pe rețelele de socializare se întâmplă destul de frecvent. Deși multe companii încearcă să oprească sau să reducă răspândirea știrilor false, uneori pare că este o bătălie pierdută. Ca să nu mai vorbim cât de dificil, din punct de vedere etic, este să negi părerea altor persoane.

INTEGRAREA DE FAȚADĂ ÎN SOCIETATE

A te integra în societate prin a deveni ceea ce nu ești de fapt a devenit o practică din ce în ce mai populară. Ca să nu mai vorbim că a devenit din ce în ce mai ușor să faci acest lucru în zilele noastre moderne, deoarece te poți conecta și partaja tot ceea ce dorești cu un singur click pe rețelele de socializare.

Toate aceste lucruri fac oamenii să mintă, să-i copieze pe alții să facă acte extrem de jalnice, penibile pentru a deveni populari și bogați. Cu alte cuvinte, nu deveni ceea ce nu ești.

TOȚI IȘI EXPRIMĂ OPINIA

Posibilitatea ca toată lumea să își exprime părerea în mod public poate reprezenta atât un avantaj cât și un dezavantaj.

Ca urmare a tuturor aceste platforme online de partajare a informațiilor, nu a fost niciodată mai ușor să ne exprimăm opinia.

Nu ai dreptul la opinia ta. Ai dreptul la opinia ta informată. Nimeni nu are dreptul să fie ignorant. – Harlan Ellison

Acest lucru ar putea reprezenta ceva grozav, dacă toată lumea și-ar împărtăși opinia informată, după ce și-a acordat timp și efort pentru a cerceta subiectul în cauză. Realitatea este că mulți oameni fac asta și sunt mult prea siguri de inteligența lor superioară.  Drept urmare, ei nu se deranjează să cerceteze subiectul în cauză din cauza unor idei preconcepute.

CONCLUZIE

Sunt destul de mulțumit de multe lucruri care se întâmplă în prezent în societatea modernă. Dar există unele dezavantaje pe care ar trebui să le abordăm înainte de a merge fără să știm, pe o cale întunecată.

A fi prea ocupat de părerea celorlalți și a fi obsedat de bani și faimă sunt rețete pentru un dezastru pe termen lung. Va duce la depresie și anxietate, ceea ce s-a dovedit a fi adevărat, deoarece oamenii moderni suferă mai mult de tulburări mintale decât înainte.

Desigur, alți factori, cum ar fi posibilitatea crescută de a raporta astfel de lucruri, sau concentrarea sporită pe un anumit subiect, contează și influențează cifrele.

Societatea occidentală și societatea orientală ar putea învăța una de la cealaltă. Fiecare are propriile lucruri individuale pe care le face mai bine decât celălalt. Încercarea de a lua ce este mai bun din ambele părți este recomandată, iar mai multe experiențe și un efort mai constant vor reprezenta calea pentru o societate mai bună.

Scroll to Top