1. Există lucruri infinit de frumoase în jurul tău.

Ai ținut vreodată un copil de mână în timp ce v-ați plimbat prin parc? Te-ai oprit să alegi fiecare păpădie ce îți iese în cale? Există atât de multă frumusețe în jurul tău-lucruri mici, lucruri mari, lucruri pe care de multe ori le treci cu vederea.

A fi în jurul copiilor este ca și cum ai trage o mască de pe față. Dintr-o dată vezi lumea, aproape ca și cum ar fi prima dată. Totul este atât de vibrant și jucăuș. Orice poate fi transformat într-o jucărie, un joc, o provocare, o comoară. Totul este fără indoială frumos.

  1. Nu este nimic în neregulă cu puțină dezordine.

Pe măsură ce îmbătrânim, din anumite motive, devine din ce în ce mai important să fim curați, să avem totul în ordine. Mâinile murdare sunt un semn de igienă precară. Vasele sparte sunt ceva ce trebuie pedepsit. Ceea ce ne învață copiii este că disfuncția înseamnă învățare, haosul înseamnă creștere, mizeria înseamnă joc, iar dezordinea înseamnă angajament.

Și când ne petrecem timpul în jurul copiilor, începem să realizăm că nu trebuie să fim atât de nervoși. Poate că nu vor să-și spele mâna înainte de a mânca de fiecare dată sau să spulbere acel vas de sticlă scump când aruncă o minge în casă. Poate că vor face greșeli, vor fi dezordonați, te vor frusta – dar poate că este sănătos pentru ei să învețe, să fie imperfecți, să te irite. Pentru că sunt doar copii.

Și poate că, atunci când faci un pas înapoi și încetinești, iți dai seama că ai prioritat lucrurile greșite. Poate că dezordinea nu este cel mai rău lucru din lume, la urma urmei.

  1. Singurul moment care contează este prezentul.
Citește și :   Dacă îți dorești o dragoste adevărată

Copiii se comporta ca si cum jocul pe care îl joacă este cel mai important din lume, au nevoie atât de disperată de încă cinci minute ,atunci când sunt la casa unui prieten, de parcă nu il vor mai vedea niciodată sau vor muri dacă nu mai joacă putin.

Copiii profită de fiecare zi, în fiecare minut. Ei incearca să facă, să fie și să se joace cât de mult pot – și aceasta este o lecție pe care o învățăm de la ei – fiecare moment contează. Pentru că nu suntem promisi pentru totdeauna, tot ce avem cu adevărat este prezentul.

  1. Poți găsi divertisment în orice.

În mod literal, orice poate fi transformat într-un joc, o jucărie, o atenție. Uneori nu este vorba despre lumini sau cea mai recentă muzică, tot ce ai este de ajuns. Nu mai căuta mai multe.

  1. Nu te agăța prea mult de lucrurile materiale.

Copiii te vor invăța că valoarea nu se odihnește în lucruri fizice, ci în momente emoționante și în amintiri. Vei învăța acest lucru atunci când un copil de 3 ani îți va rupe brățara preferată sau îți va arunca tema în coșul de gunoi. Copiii, câteodată cu dulceață, uneori cu onestitate brutală, îți vor arăta că ceea ce este cu adevărat important nu este ceea ce faci, ci ceea ce faci cu ei. Cum arăți că îți pasă, cum ierți și cum îi tratezi pe ceilalți.

  1. Dragostea nu cunoaște restricții.

Pentru un copil, nu există diferență între rasă și sex. Nu există limite privind prieteniile sau relațiile. Nu există teamă atunci când este vorba de o îmbrățișare sau de un joc cu cineva care acționează diferit.

Citește și :   Sunt ca focul, și voi arde

Ei nu judecă după culoarea pielii, orientarea sexuală, credințele religioase sau politice sau statutul socio-economic. Copii doar iubesc, se distrează și se bucură de viață cu oricine se află în jurul lor. Și aceasta este una dintre cele mai mari lecții la care noi adulții înca mai avem de învățat.

  1. Este bine să te bazezi pe ceilalți.

Avem proasta impresie că daca cerem ajutorul cuiva înseamnă că suntem slabi. Așa că încercăm să facem totul singuri, să ne îmbrăcăm toată durerea, să ne punem pe noi înșine să rezolvăm și să facem totul perfect, fără să spunem nimănui atunci când ne luptăm. Dar asta e greșit. Și ceea ce ne învață copiii este faptul că este bine și sănătos să cerem ajutor și să căutăm sprijin atunci când ne aflăm intr-o perioada grea.

  1. Uitarea este partea sănătoasă a iertării.

Nu poți să ții ranchiună de patru ani. Nu poți să fi supărat pentru totdeauna pe un adolescent pentru o minciună pe care a spus-o. Copiii îți vor arăta puterea de a ierta, dar cel mai important, partea sănătoasă a iertării – uitarea.

Copiii au o modalitate de a pune lucrurile în trecut. Ai asistat vreodată la toanele unui copil de doi ani în mijlocul magazinului? Între timp, acel copil va merge în continuare și va fi distras de altceva. Și acea isterie? În trecut.

Avem multe de învățat din asta – uneori ne agățăm de lucrurile negative, ținând cont de ceea ce s-a întâmplat. Când putem uita, când putem trece mai departe, când putem să mergem și să începem din nou, atunci vom găsi pacea.

  1. Există întotdeauna ceva de care să fii entuziasmat.
Citește și :   Fii femeia care face ce vrea !

Fie că așteaptă cu nerăbdare vacanța, meciul de fotbal, weekendul, vacanța viitoare, vacanța de vară etc, copiii au întotdeauna ceva de așteptat sau de a fi încântați. Și poate că putem învăța de la ei – cum să sărbătorim ceea ce urmează și cum să găsim un motiv pentru a fi fericiți în fiecare zi.

9 lecții pe care le putem învăța de la copii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: