De ce ar trebui sa citim? 12 beneficii ale cititului
La începutul fiecărui an oamenii își propun noi obiective. CITEȘTE MAI MULT – este un obiectiv popular, cu un motiv întemeiat. Nu este un secret că lectura este bună pentru tine. Dar cum anume iți îmbunătățește lectura viața? Și de ce ar trebui să faci din asta o prioritate? Mă bucur că ai întrebat!
Cititul este bun pentru creierul tău.
Cititul este pentru minte ceea ce exercițiul este pentru corp. Joseph Addison a scris acest citat în urmă cu aproximativ 300 de ani, înainte ca știința și echipamentele moderne să poată susține această afirmație. Astăzi, însă, studiile științifice arată că lectura te face mai inteligent. Atunci când citești, spre exemplu, un roman fluxul de sânge crește și îmbunătățește conectivitatea în creier.
Lectura iți prezintă idei noi și te invită să rezolvi problemele.
Ați rezolvat vreodată un caz dintr-o carte de mister înainte de a citi concluzia sau ai prezis o întorsătură a evenimentelor dintr-un roman? Gândirea analitică a fost stimulată doar din lectură. Citirea te ajută să înțelegi un tipar, să rezolvi problemele și să asimilezi informații noi ca și cum ai intra în pielea personajelor.
Te face un scriitor mai bun.
Când citești, creierul tău absoarbe tehnici bune de scriere și vocabular. În propria ta scriere, vei copia inconștient stilurile de scriere ale cărților care ți-au atras atenția. De asemenea, atunci când citești iți îmbunătățești vocabularul și ortografia. Cuvintele noi apar în contextul lor natural și poți deduce semnificația din cuvintele înconjurătoare.
Îmbunătățește abilitățile de conversație
Deoarece lectura iți îmbunătățește vocabularul și cunoștințele despre cum să folosești corect cuvintele noi, lectura te ajută să articulezi clar ceea ce vrei să spui. Cunoștințele pe care le dobândești iți oferă multe subiecte despre care să vorbești cu ceilalți. Îmi place să vorbesc cu oamenii – in special cu cei mici, care citesc mult. Conversația lor tinde să fie profundă și mă face să zâmbesc când cei mici folosesc cuvinte fanteziste.
Consolidează viziunea asupra lumii și convingerile.
Când citești o carte cu o viziune concretă asupra lumii îți întărește convingerile. Dacă citești o carte bună, aceasta iți lărgește perspectiva și te determină să-ți examinezi convingerile și să cauți adevărul.
Îmbunătățește autodisciplina și consecvența.
Odată cu barajul modern de media și informațiile tehnologice instantanee, intervalele noastre de atenție sunt din ce în ce mai scurte. Citirea unei cărți, spre deosebire de accesarea unei pagini web, te obligă să te concentrezi. Pentru a profita la maximum de o poveste, creierul tău formează conexiuni profunde și îmbunătățești nivelul de concentrare.
Îmbunătățește cunoștințele despre istorie.
Atunci când citești, înveți despre politica istorică, obiceiuri, culturi, economie și intelect. Adesea, aceste fapte sunt plasate într-un context al unei povești, făcând istoria ușor de reținut. Când eram în liceu, istoria nu se număra prin materiile mele preferate. Datele și evenimentele nu mi-au captat atenția. Citirea unui roman, cu subiect istoric era însă o altă poveste. Mi-a plăcut să citesc despre trecut sub formă de poveste, și am învățat fără efort fapte și concepte istorice în timp ce citeam. Apreciez și înțeleg oamenii și culturile lor din trecut mai mult decât dacă aș fi citit doar cărți cu fapte istorice.
Crește cunoștințele culturale (fără un zbor scump cu avionul )
Lectura cărților situate în culturi diferite de a noastră ne oferă perspective noi ale acestor culturi și a vieții emoționale și spirituale ale oamenilor care trăiesc acolo. Sper să călătoresc cât mai mult, dar între timp explorez și prin cărți. Am dobândit o înțelegere mai profundă a culturilor prin lectură – poveștile cu pături cu hamac, canibali, Burka, Viaţa în kibbutz, ies în evidență în creierul meu. Nu am fost încă în aceste culturi, dar le înțeleg mai bine datorită lecturii.
Iți provoacă imaginația.
Pe măsură ce citești, te pui în pielea personajelor. Creierul tău depășește cuvintele de pe pagină, imaginându-și detalii precum aparițiile, emoțiile și împrejurările. William Styron a scris: „O carte grozavă ar trebui să te lase cu multe experiențe și ușor epuizat la sfârșit. Trăiești mai multe vieți în timp ce citești.”
Iți crește abilitățile într-un domeniu de interes.
Aprofundarea domeniilor sau intereselor tale specifice iți poate îmbunătăți șansele de succes. Vei dobândi cunoștințe reale și vei învăța din experimentele și greșelile altora.
Cititul te inspiră
A citi o carte bună este ca și cum ai fi în preajma unei persoane care te inspiră. Observi acțiuni inspiratoare, simți o pasiune contagioasă și dorința de a trăi o viață mai bună.
Cititul reduce stresul.
A citit despre ceva ce iți place sau a te pierde într-un roman bun este o modalitate excelentă de a te relaxa. Iți poate reduce tensiunea în mușchi și inimă, în timp ce lasă creierul să rătăcească spre idei noi și să trăiască în pielea altcuiva. Cititul este o mini vacanță pentru creierul tău.
După cum poți să observi, cititul este bun pentru tine – foarte, foarte bun pentru tine. Iți poate îmbunătăți viața academică, socială, fizică și mentală. Acestea fiind spuse, acesta este momentul perfect pentru a te apuca de citit Iată câteva idei pentru a începe!
Sfaturi pentru a începe!
Creează un cont Goodreads. Alege 12 cărți pe care vrei să le citești și acceptă provocarea.
Găsește un prieten care dorește să citească. Provocați-l, încurajați-l sau chiar concurează cu el pentru a vă menține pe drumul cel bun.
Alege un moment al zilei și fă-ți un obicei să citești pentru o anumită perioadă.
Găsește alte persoane cu care să-ți împărtășești ideile.
Chiar dacă sunt destul de ocupat, eu plănuiesc să citesc cu siguranță mai multe cărți anul acesta. Sunt entuziasmat și gata să port cărțile cu mine!