Uitarea..ce este uitarea? Cu ce ne avantajează şi ne dezavantajează faptul că avem capacitatea de a uita?
Uitarea este un fenomen natural, normal şi mai ales relativ necesar.
In cele mai multe cazuri uitarea ne este de mare ajutor. De ce? Deoarece cu ajutorul acestui fenomen putem pune de o parte momentele dificile şi suferinţele de care am avut parte de-a lungul timpului, făcând loc totodată, pentru amintirile plăcute din viaţa noastră. “Nu te uita în spate, ai fost deja acolo.”
Aţi observat că atunci când ne propunem să uităm ceva, pe cineva sau anumite momente neplăcute nu reușim? Iar în caz că reușim…reușim după lungi încercări și după o lungă perioadă de timp.
În loc să uităm parcă ne amintim din ce în ce mai des ceea ce vrem să uităm, avem senzația că tot timpul ne gândim acel lucru. Practic ni se întâmplă fix invers.
Atunci când vrem să nu uităm anumite lucruri…uităm.. și uneori chiar foarte repede. De exemplu: ziua de naștere a unui prieten, o promisiune pe care am făcut-o cuiva, o lecție pe care am învățat-o…
Avantajul uitării este reprezentat de faptul că eliberează creierul de unele informații inutile; ajutându-l la o bună funcționare.
Dezavantajul uitării este reprezentat de faptul că se pierde informația de bază și anumite amintiri plăcute.
De ce uităm? Care sunt cauzele care provoacă acest fenomen?
Uităm din diferite motive,printre care cele mai des întâlnite fiind:
– nerepetarea informațiilor învățate în cazul unor lecții pentru școală. “Repetiția este mama învățăturii”
-oboseala care intervine în timp ce încercăm să memorăm ceva. Memorăm greu în timp ce suntem obosiți și riscăm să uităm absolut tot ce am învățat. Nu învățați atunci când sunteți obosiți! Odihniți-vă!
– învățarea într-un ritm prea rapid. Atunci când învățăm ceva într-un ritm prea rapid, riscăm de asemenea să uităm rapid ceea ce am învățat.
– timpul este un factor important în procesul uitării. Odată cu trecerea timpului nu vom putea să ne amintim tot ceea ce ni s-a întâmplat.
De obicei unii dintre noi nu uită niciodată acele momente speciale din viața lor, acele momente care le-au rămas adânc întipărite în minte. De exemplu: prima dragoste, prima despărțire, prima dată când au realizat ceva important, prima surpriză de care au avut parte, prima dată când au făcut dragoste, prima dată când au avut parte de o suferință îngrozitoare, prima dată când au mers într-o țară străină și multe altele..
În general uitarea prezintă un efect negativ, mai ales în acele momente în care suntem în timpul unui examen, unei teze, lucrări și nu ne putem aminti ceea ce am învățat. Totodată uitarea prezintă și un efect pozitiv și de mare importanță,deoarece cu ajutorul acestui fenomen reușim să dăm la o parte anumite momente dificile prin care am trecut și putem face loc momentelor frumoase și minunate din viața noastră.
Dacă nu am avea capacitatea de a uita, am fi tot timpul triști!
Uitarea vindecă cel mai bine bolile sufletului, dar cum suntem oameni ne creăm în continuare alte răni.