5 lecții valoroase pe care le-am învățat în timp ce călătoream

Vedem și auzim citate în fiecare zi care afirmă că majoritatea călătoriile reprezintă cel mai mare profesor. Întâlnim și cunoaștem oameni care s-au aventurat în alte țări, revenind cu povești interesante și spunându-ne că aceste ieșiri le-au deschis ochii.

La început n-am înțeles, până nu m-am aventurat în lumea largă și la întoarcere, toți pe care i-am cunoscut mi-au spus că m-am schimbat. Nu într-un mod rău, dar toți au spus că am crescut mult de când m-au văzut ultima dată.

Toată lumea se schimbă de-a lungul călătoriilor și toată lumea crește în ritmul propriu. Nu pare să observăm cu adevărat acest lucru până nu luăm un moment și reflectăm la cine suntem acum în comparație cu persoana care am fost anul anterior.

Am fost în 12 țări (continui să număr) și știu că există mulți alți oameni care au vizitat mult mai multe țări decât am făcut-o eu, dar am vrut să îmi fac puțin timp și să reflectez asupra primelor cinci lucruri pe care le-am învățat din călătoriile mele de până acum.

  1. Fiecare persoană este frumoasă in felul său de a fi.

Pe întreg parcursul călătoriilor întâlnești o mulțime de oameni interesanți. Cu toate acestea, am constatat că am întâlnit mai mulți oameni când am călătorit singur decât atunci când am călătorit cu prietenii. Cred că acest lucru este foarte important deoarece, singur, trebuie să ieși din zona ta de confort și să te împrietenești cu oricine poți,  altfel va fi destul de plictisitor. Ce rost are să mergi în străinătate dacă nu ești deschis să cunoști tot felul de persoane?

Întâlnești tot felul de personaje. Amuzanți, serioși, eleganți, nepoliticoși, obositori, timizi, prietenoși – numește-i cum vrei –  îi vei întâlni. Ceea ce am observat este faptul că, comunicând ajungi să îi cunoști cu totul la un alt nivel, mult mai profund. Cu toții am avut frici și nesiguranțe, cu toții am avut visele și dorințele noastre și toți ne-am dorit același lucru. Am realizat că fiecare ființă umană pe care am întâlnit-o pe această planetă, până acum, toți își doreau să se simtă prețuite și dorite. Cu toții vrem să simțim că suntem apreciați într-un fel.

Odată ce am realizat acest lucru, am învățat să privesc dincolo de defectele și zidurile pe care oamenii le construiseră pentru ei înșiși și am învățat să văd frumusețea din ele. Am aflat că fiecare persoană  chiar avea o inimă mare, unii pur și simplu nu știau cum să o arate la fel de bine ca alții.

Călătoriile și experiențele noastre din trecut ne modelează în persoana care suntem acum. Unii oameni s-au confruntat cu astfel de frământări și pur și simplu nu s-au împăcat și nu s-au vindecat de ea. Cu toții suntem încurcați într-un fel. Nimeni nu este perfect, dar suntem cu toții atât de frumoși în propria noastră individualitate. Noi doar o exprimăm diferit.

  • Chiar nu ai nevoie de foarte multe pentru a te descurca

Atunci când călătorești dintr-o țară în alta, chiar nu doriți să cărați un bagaj foarte mare cu voi. Am învățat să renunț la foarte multe ținute, la câteva perechi de încălțăminte, la toate gadgeturile și la orice altceva obișnuiam să am.

De fapt, pot spune că am devenit un profesionist și sunt renumit că mi-am făcut bagajele într-o singură oră. Am nevoie doar de lenjerie intimă curată, câteva schimbări de îmbrăcăminte, câteva articole de toaletă, adidași de alergat, o pereche de pantofi (în cazul în care trebuie să ies undeva), telefonul meu, un aparat foto (trebuie să fac fotografii), cheile de la apartament și pașaportul.

Mi-am dat seama că într-adevăr nu avem nevoie de foarte multe lucruri, mai ales când suntem prea ocupați să privim apusurile de soare, să planificăm aventuri, să gustăm mâncăruri exotice și să experimentăm momente noi și incitante.

  • Lucrurile mici pot fi uneori cele mai neprețuite.

Când suntem acasă în împrejurimile noastre confortabile, uneori uităm să apreciem lucrurile mărunte, cum ar fi privirea răsăritului sau apusul de soare, observarea oamenilor din jurul nostru și a emoțiilor pe care le simt, a avea o baie și toaletă adecvate sau căldura propriul nostru pat – și aș putea continua la infinit.

După ce am experimentat câteva răsărituri și apusuri de soare uimitoare în întreaga lume, când mă întorc acasă, încerc mereu să-mi iau un moment pentru a privi răsăritul sau apusul soarelui și doar să mă bucur de frumusețe. Nu trebuie să fiți peste hotare – este acolo în fiecare zi, oriunde vă aflați. Doar admirând lumea și ceva atât de natural chiar și pentru un minut îți poate ridica starea de spirit.

Una dintre plăcerile mele, atunci când sunt în străinătate, este să privesc oamenii. Îmi place să stau la o cafenea sau restaurant și să mă uit doar la cei din jur. Chiar și în aeroporturi vezi atât de mulți oameni care își iau rămas bun cu ochii în lacrimi. Este unul dintre acele locuri pline de emoție. Oamenii pleacă undeva plini de entuziasm, își iau un rămas bun trist de la o persoană dragă sau se întorc obosiți și încordați dintr-o călătorie de afaceri. Uneori, când suntem acasă, uităm să-i observăm pe cei din jurul nostru. Lumea este un loc frumos și există atât de multe emoții în jurul nostru.

Ce zici atunci când ajungi acasă și te așezi în sfârșit în patul tău cald și confortabil? Cât de bine te simți după ce dormi pe mai multe paturi diferite, incomode? Și hooray, o baie adecvată! Dacă te vei găsi vreodată într-o țară din lumea a treia, o toaletă cu hârtie igienică este o binecuvântare pe care o luăm cu siguranță de la sine.

  • Nu ne amintim niciodată ce fac oamenii pentru noi, ci ne amintim cum ne-au făcut să ne simțim.

Când călătorești, întâlnești atât de mulți oameni. Formezi multe prietenii, unele pentru o perioadă scurtă de timp, altele care pot dura toată viața. Înveți că oamenii vor veni și vor pleca în viața ta. Cei care lasă o amprentă sunt cei care te-au făcut să te simți fie foarte bine, fie foarte rău.

De-a lungul călătoriei mele, am întâlnit niște oameni pe care îi voi ține pentru totdeauna în inima mea. Sunt acele suflete autentice despre care știu că vor însemna prietenii pe viață. Oamenii cu care ai avut cele mai bune zile și ai fost acolo prin câteva zile mai puțin bune. Cei cu care ai râs până te-a durut burta și cei care ți-au fost alături atunci când ți-a fost rău.

Îți amintești, de asemenea, de persoanele  cu care ai avut doar o scurtă întâlnire, dar care au avut o aură atât de frumoasă…  Este plăcut să știi că există oameni autentici și este o binecuvântare să îi cunoști. Pe de altă parte, cei care ne-au dat vibrații negative sau ne-au făcut să ne simțim inconfortabili în orice fel sunt, iarăși, oameni de care ne amintim.

Atunci când înțeleg aceste lucruri, încerc să fiu conștient de modul în care pot face ca altcineva să se simtă. Căci, știu că așa își vor aminti mereu de mine. Așa cum se spune într-o vorbă veche, nu contează unde te duci, ci pe cine întâlnești pe parcurs.

  • Vei fi mult mai fericit dacă vei aprecia ceea ce ai.

După ce am experimentat câteva culturi diferite, singurul lucru pe care l-am observat cel mai mult a fost că oamenii din țările lumii a treia păreau să zâmbească mai mult. Nu aveau prea multe, totuși zâmbeau mereu când te vedeau. Au apreciat ceea ce au avut și au fost cu adevărat fericiți.

De asemenea, am constatat că majoritatea celor din țările lumii a treia erau cei mai generoși. Știau cum este să nu ai nimic, așa că nu au vrut niciodată să vadă pe altcineva fără sprijin. Dacă ar avea doar o banană de mâncat, ar împărți-o și ți-ar oferi cealaltă jumătate.

Uneori rămânem blocați în această societate a noastră, încât uităm să ne oprim și să apreciem cât de multe avem cu adevărat. Dacă avem un acoperiș deasupra capului, un pat în care să dormim și putem mânca în fiecare zi, suntem mai bogați decât alte milioane persoane din întreaga lume. Suntem atât de prinși de ceea ce vrem și ce nu avem, încât uităm să observăm ce avem. Ceea ce înseamnă foarte mult. Suntem cu adevărat binecuvântați.

Există o practică pe care am învățat-o din Legea Atracției , aceea de a lua cinci minute din ziua ta pentru a-ți număra binecuvântările. În fiecare dimineață și înainte să mă culc, iau o clipă și spun mulțumiri faptului că m-am trezit și sunt încă în viață și sănătos. Mulțumesc pentru familie și prieteni. Mulțumesc universului că am un acoperiș deasupra capului și că am toate necesitățile de care am nevoie. De asemenea, reflectez la cât de departe am ajuns ca persoană și las acel sentiment de recunoștință să se precipite asupra mea. De când am început această practică, trebuie să spun că viața mea s-a schimbat în bine. Ceva s-a schimbat și vă recomand cu drag să încercați și voi.  Mi-ar plăcea să văd ce schimbări apar.

Scroll to Top