Ați observat că unii dintre cei mai inteligenți oameni nu reușesc să fie fericiți?
Ei pot avea un partener de viată iubitor, o familie şi succes în munca lor, și totuși, există ceva care îi face să se simtă singuri, triști și descurajați. După cum a spus Ernest Hemingway, “fericirea oamenilor inteligenți este cel mai rar lucru pe care-l cunosc“.
Iată câteva motive posibile pentru care fericirea în cazul persoanelor foarte inteligente este un fenomen atât de rar:
- Oamenii inteligenți analizează totul.
Multe persoane cu un IQ ridicat tind să analizeze constant tot ce se întâmplă în viața lor. Ați auzit zicala: “Ignoranța este fericirea”? Cu siguranță este – cu cât înțelegi mai puțin, cu atât mai puține griji ai, și prin urmare, ești fericit. A fi capabil să citești motivele ascunse ale oamenilor este suficient pentru a te face să te simți dezamăgit de întreaga lume uneori. Nici măcar nu menţionăm sentimentele care vin impreună cu reflecția asupra chestiunilor filosofice, a problemelor globale și a dilemelor vieții care nu au soluții.
- Oamenii inteligenți au standarde ridicate.
Oamenii inteligenți știu ce își doresc și nu se mulțumesc cu mai puțin decât atât, indiferent de context. Acest lucru inseamnă că este mult mai dificil pentru ei să fie mulțumiți de realizările lor, de relațiile și de tot ce se întâmplă în viața lor.
Mulți oameni cu gânduri teoretice strălucite se intâmplă să aibă inteligenţă practică slabă și vederi cumva idealiste ale lumii. Deci, atunci când aşteptările lor se confruntă cu realitatea primă a vieții și a altor oameni, se ajunge în mod inevitabil la dezamăgire.
- Oamenii inteligenți sunt prea duri cu ei înșiși.
Un alt motiv pentru care oamenii inteligenți nu reușesc să fie fericiți este că aceștia tind să fie prea stricți cu ei înșiși. Și aici, nu vorbesc doar despre realizările și eșecurile lor. Ei își analizează şi comportamentul într-o manieră atât de riguroasă, de parcă ar căuta în mod intenționat lucruri cu care să se învinovăţească.
Uneori, doar stați în patul dvs, încercând să adormiți și vă amintiți dintr-o dată o situație (care probabil s-a întâmplat acum câțiva ani sau cel puțin luni în urmă) când nu ați procedat așa cum ar trebui să o faceți. Acest lucru este de ajuns pentru a vă pierde somnul și pentru a vă schimba starea de spirit.
Oamenii inteligenți experimentează adesea astfel de flashback-uri în greșelile lor din trecut. Toate acestea cultivă vinovăţia, nemulțumirea și alte emoții negative care pot otrăvi fericirea.
- Realitatea nu este suficientă.
Persoanele cu IQ-uri înalte nu încetează niciodată să caute ceva mai mare – un model, un sens, un scop. Mintea și imaginația lor nu îi lasă să se relaxeze și să se bucure de “lucrurile bune ale vieții”. Cred că realitatea cu trivialităţile sale este pur și simplu prea plictisitoare pentru ei. Oamenii aceștia doresc ceva fantastic, idealist, etern … și, desigur, nu o să găsesc niciodată în lumea reală.
Ați simțit vreodată că ar fi trebuit să trăiţi într-o epocă diferită sau poate pe o altă planetă? Oamenii foarte inteligenți se simt în mod constant în acest fel. Cum poți fi fericit când te simți ca un străin în lumea în care trăiesti?
- Lipsa comunicării și înțelegerii profunde.
A fi într-adevăr înțeles de cineva este una dintre cele mai mari experiențe pe care le poate avea o fiinţă umană. Cât de confortabil este să stai cu o persoană undeva liniștit și să ai o conversație semnificativă, realizând că această persoană înțelege ideile tale și împărtășește părerile tale despre lume …
Din păcate, oamenii inteligenți rareori au această plăcere. Mulți dintre ei se simt singuri și înțeleși greșit, ca și cum nimeni nu poate vedea și aprecia profunzimea minții lor.
Acum este confirmat științific că, pentru a fi fericiți, persoanele cu IQ-uri mari necesită o socializare mai mică decât cele cu niveluri medii de inteligență. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că oamenii inteligenți nu doresc o interacțiune umană și o conversație bună. Ei preferă pur și simplu să vorbească despre lucruri fascinante și semnificative, mai degrabă decât să discute despre alimente, vreme și planurile unui weekend.
- Multe persoane cu un IQ ridicat suferă de probleme psihologice.
Au fost multe studii care leagă tulburările psihice, cum ar fi anxietatea socială și bipolară, cu IQ-uri mari. Se poate ca aceste condiții să fie un fel de efect secundar al unui geniu creativ și al unei minți strălucite? Cine știe, știința încă nu a dezvăluit misterele minții umane.
În același timp, oamenii inteligenți care nu suferă de tulburări mentale sunt încă predispuși la așa-numita depresie existențială, care este adesea rezultatul unei gândiri excesive. Dacă gândiți tot timpul și analizați totul în profunzime, la un moment dat, începeți să reflectați asupra vieții, a morții și a semnificației existenței. Uneori, e suficient să te facă să vrei să-ți reevaluezi propria viață și, ca rezultat, să fii trist fără un motiv evident.
Si totusi, chiar daca fericirea pare invisibila, absenta, majoritatii oamenilor inteligenti, cei nascuti din Dumnezeu si întelepti, au fost, sunt si vor fi vesnic fericiti, ascultând neconditionat de Cuvântul AAAE.
Binecuvântari supreme, eterne, perene, în orice multivers, împrejurari si/sau vreme!