Despre bac-ul la Română

Ei bine, ajung să vorbesc despre proba de care îmi era cel mai frică dintre cele 3 probe care se dau la bacalaureat, și anume :limba și literatura română.

Deci să încep cu începutul, acum 3 săptămâni am început să realizez că mai aveam puțin timp până la bac . Nu realizam cât de repede poate să treacă timpul și mereu îmi spuneam că mai am timp pentru a învăța. Mi-am propus să învăț în fiecare zi câte o operă, dar la ce leneșă am putut să fiu, nu am putut să realizez asta, în cele din urmă.

Când învățam, când nu învățam, spre exemplu în fiecare weekend, nu puneam mână pe carte, deoarece îmi petreceam timpul cu al meu prieten, asta nu regret oricum. În restul zilelor când aveam chef învățam, când nu nu, dar mai mult de o operă pe zi n-am învățat.

Am făcut o mare greșeală pe care acum o regret și dacă aș putea să dau timpul înapoi, n-aș mai face-o. Despre ce greșeală vorbesc? Ei bine, cu o săptămână înainte de bac învățasem câteva opere și am observat că nu am timp să le învăț sau să le repet pe toate, iar din această cauză mi-am spus  “nu mai învăț și nici nu mai repet operele de au fost la simulare și la bac anul trecut “. Prin urmare n-am învățat  Ion, Enigma Otiliei, Moromeții și O scrisoare pierdută , iar pe lângă astea n-am învățat nici Riga Crypto și Lapona Enigel, că na , am zis că dacă e să pice pică la alegere dintre cei 3 reprezentați ai poeziei moderniste, și nici Iona n-am mai învățat.

M-am axat mult mai mult pe poezii decât pe opere, îmi doream atât de mult să pice o poezie din cele pe care le știu, dar se pare că a picat fix ceea ce eu n-am repetat deloc și anume un roman interbelic . Când am văzut, nu eram sigură pe mine, care o fi acel roman și au spus unii elevi prin clasă că avem de ales între Ion și Baltagul, îmi făceam nervi când mă gândeam că n-am repetat tocmai în ideea asta că nu ar avea cum să pice, dar “ niciodată să nu spui niciodată”. Eram atât de tulburată de gândul ăsta că ce mă fac, ce scriu încât să ating măcar 2 pagini, încât nu puteam să mă concentrez pe primele 2 subiecte.

M-am apucat până la urmă după vreo 5 minute să fac sub 1 și apoi pe cel de al 2-lea, iar când am ajuns la sub 3 am început să scriu definiția romanului și apoi mai stăteam câteva minute și iar mai scriam, oricum pot să spun că am scris aproape 2 pagini dar m-am repetat de câteva ori cu unele propoziții și am făcut varză…mă aștept la un 6 – 7 , asta e , din greșeli învățam. După ce am ieșit din sala de examen am vorbit cu colegii mei iar unii dintre ei au scris despre Ultima noapte de dragoste, Întâia noapte de război …când am auzit începea să-mi fie ciudă pentru că eu știam acest roman. Atât de incapabilă am fost încât n-am putut să-mi aduc aminte în timpul examenului că pot scrie despre acest roman.Acum asta este, ce a fost, a fost..  Voi cei care urmează să dați bacul să nu faceți această greșeală pe care am făcut-o și eu .

Update: Spre surprinderea mea, am luat 9,35.

 Las mai jos subiectele de la română profil real.

1

2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top