- Să te menții sănătos.
Bea suficientă apă. Mănâncă suficient. Fă sport suficient. Vizitează-ți medical suficient de des. Ai grijă de nevoile tale fundamentale. Înainte de a-ți face griji pentru orice altceva, trebuie să te asiguri că corpul tău rămâne cât mai sănătos posibil, astfel încât să poți trăi o viață lungă și împlinită.
- Petrece timp departe de tehnologie.
Nu trebuie să îți ștergi conturile de socializare sau să scapi de Wi-Fi. Poți reduce pur și simplu timpul pe care îl petreci în fața unui ecran. În loc să dai scroll pe rețelele sociale înainte de culcare sau în timpul pauzelor la serviciu, programează-ți o anumită oră. În acest fel, vei aștepta cu nerăbdare să vezi noutățile zilnice, dar nu vei mai petrece atât de mult timp făcând asta.
- Rămâi fidel ție însuți.
Poartă haine care se potrivesc stilului tău, în loc să porți ceea ce se așteaptă cei din jur. Respectându-ți opinia chiar și atunci când alte persoane încearcă să își bată joc de tine. Înconjoară-te de oameni care te fac să te simți suficient de confortabil pentru a fi tu însuți.
- Încearcă ceva nou.
Prăjituri pe care nu le-ai încercat până acum. Joacă un tip de joc video pe care nu l-ai încercat niciodată. Înscrie-te într-un club care te scoate din zona ta de confort. Nu trebuie să te deplasezi pe tot globul sau să renunți la job pentru a începe să explorezi noi laturi ale tale. Poți începe cu lucruri mici dar semnificative.
- Ai grijă de sănătatea ta mintală.
Chiar dacă nu îți permiți să vezi un psiholog, poți începe un jurnal pentru a-ți nota gândurile și pentru a-ți urmări obiceiurile. Te poți deschide sufletește unui prieten de încredere sau unui membru al familiei. Poți învăța să meditezi și să efectuezi exerciții de respirație profundă. Poi lucra la un viitor mai sănătos.
- Oferă-le ajutor celor nevoiași.
Poți dona alimente. Poți dona bani. Poți semna petiții. Poți răspândi conștientizarea prin intermediul rețelelor sociale. Există o mulțime de lucruri mici pe care le poți face pentru a-ți ajuta comunitatea, chiar și fără să ieși din casă.
- Învață mai multe despre univers.
Poți citi cărți în afara genului tău obișnuit. Poți urmări oamenii pe rețelele de socializare care postează fapte sau povești interesante pe care nu le-ai auzit niciodată. Poți asculta podcast-uri. Poți urma cursuri virtuale. Poți viziona documentare. Îți poți extinde cunoștințele într-un milion de moduri diferite.
- Fii recunoscător.
Chiar dacă ți se permite să fii trist când ți se întâmplă lucruri rele, este de asemenea important să fii recunoscător pentru lucrurile bune. Nu uita cât de norocos ești că ai în jurul tău oameni cărora le pasă, precum și un acoperiș deasupra capului. Amintește-ți că există și lucruri bune în lumea asta.
- Recunoaște-ți greșelile.
Recunoașteți defectele. Cereți scuze când faci ceva greșit. Nu da vina pe alții. Când greșești, ai grijă să înveți o lecție valoroasă și să devii o persoană mai bună.
- Verifică-i pe cei dragi.
Nu presupune că familia și prietenii tăi sunt bine. Întreabă-i cum se descurcă din când în când. Spune-le că te-ai gândit la ei. Amintește-le că sunt iubiți.