Grecii antici aveau șapte cuvinte care corespundeau diferitelor tipuri de iubire, de la iubire fizică (eros) la iubire pur spirituală (agape). Iată cele șapte tipuri de iubire conform grecilor antici:

1. Eros.

Eros era Dumnezeul grec al iubirii și dorinței sexuale. Trăgea săgeți în inimile muritorilor, cât și a nemuritorilor, fără avertisment. Grecii se temeau cel mai mult de acest tip de iubire pentru că era periculos și îi puteau pune în dificultate. Erosul este definit ca frumusețe divină sau poftă. Erosul se bazează în principal pe atracția sexuală. În epocă modernă, această iubire este asociată cu dragostea la prima vedere, cu procesul prin care două persoane ajung să se iubească orbește și nu au puterea să lupte cu sentimentele pe care le simț și trăiesc

Exemplu de dragoste Eros: Un cuplu tânăr care se întâlnesc și se simt imediat atrași unul față de celălalt.

2. Philia.

Cunoscută și ca iubire frățească, Philia reprezintă iubirea sinceră și platonică. Genul de dragoste pe care îl ai pentru fratele tău sau un prieten cu adevărat bun. Era mai valoros și mai prețuit decât Eros. Philia există atunci când oamenii împărtășesc aceleași valori și principii cu cineva și sentimentele sunt reciproce.

Exemplu de dragoste Philia: Doi prieteni vorbesc despre cât de profund se înțeleg reciproc și despre cum acea securitate și deschidere îi determină să se simtă confortabili.

3. Ludus.

Acesta este tipul de iubire răutăcios. Totul se rezumă la jocuri: flirt, sex şi seducţie. Nu există niciun angajament sau ataşament în acest caz. Aici este vorba despre a trăi clipa şi de a te bucura de experineţă. Scopul acestei relaţii este bucuria şi distracţia.

Citește și :   Dragostea este un suflet ce animă două trupuri.

Exemplu de iubire Ludus: Iubirea lui Ludus este descrisă cel mai bine de acel gen de persoane care doresc doar să se distreze împreună, cu puțină nevoie de securitate sau angajament.

4. Pragma.

Pragma este un fel de iubire practică, întemeiată pe rațiune sau datorie și reprezintă interesele pe termen lung. Atracția sexuală trece pe locul doi, iar în prim plan ajung calitățile și compatibilitățile celor două persoane implicate în relație. Acestea au scopuri comune și vor face tot posibilul ca relația să funcționeze.

În trecut, acest tip de relație putea fi asociată cu căsătoriile aranjate, însă și în ziua de azi acest obicei este destul de răspândit. Multe relații care pornesc ca fiind Eros sau Ludus sfârșesc a fi Pragma. Mai mult decât atât, se poate spune că Pragma și Ludus coexistă, ceea ce înseamnă că partenerii din relația Pragma sunt dispuși să închidă ochii în anumite situații.

Exemplu de dragoste Pragma: gândiți-vă la bunicii dvs. și la modul în care s-au îndurat atât de mult, dar s-au ales întotdeauna.

5. Agape.

Dragostea Agape este iubirea blândă, afectuoasă, atentă, frăţească, altruistă nu egoistă. Este cel mai apropiat de iubirea necondiționată. Dragostea pe care o oferi fără a aștepta nimic în schimb se reflectă în toate actele tale caritabile. Dragostea plină de compasiune ne face să simpatizăm, să ajutăm și să ne conectăm cu oameni pe care nu îi cunoaștem. Lumea are nevoie de mai multă dragoste Agape.

Exemplu de dragoste Agape: persoana din viața ta care dăruiește mereu altora și nu are nevoie de nimic în schimb. Acesta este modul în care își arată dragostea și acesta este modul în care se simte fericit. Dând tot ceea ce are și tot ceea ce este, celor din jur, găsește frumusețe în viață.

Citește și :   Viaţa ţi-a fost dată  pentru a o trăi , trăieşte-o !

6. Philautia.

Grecii antici au împărțit Philautia în două feluri: cel care este egoist pur și caută plăcere, faimă și bogăție care adesea duc la narcisism și cel care reprezintă iubirea sănătoasă pe care ne-o oferim noi înșine. Philautia este esențială pentru orice relație, îi putem iubi pe ceilalți doar dacă ne iubim cu adevărat pe noi înșine și ne putem îngriji de ceilalți doar dacă ne îngrijim cu adevărat de noi înșine.

Exemplu de iubire Philautia: Iubirea egoistă Philautia este genul de iubire care ia și nu dă nimic în schimb – acesta este genul cuiva care se folosește de alții pentru a excela în viață. Pe de altă parte, felul pozitiv de Philautia poate fi văzut într-un cuplu care constituie o uniune. Amândoi își fac propriile lucruri, dar se reunesc și își susțin reciproc propria creștere.

7. Storge.

Storge este dragostea pe care părinții o simt în mod natural pentru copiii lor. Se bazează pe sentimente naturale și dragoste fără efort. Storge este iubirea care cunoaște iertarea, acceptarea și sacrificiul. Este cea care te face să te simți în siguranță.

Exemplu de dragoste Storge: Gândește-te la felul de iubire pe care ți-o oferă mama ta sau la cel mai bun prieten al tău. Este înrădăcinată în prietenie și înțelegere, dar există și o legătură emoțională profundă.

Similare

One thought on “Tipuri de iubire

  1. De ce sa nu experimentezi de 70 de ori câte 7, iar de traiesti cu-adevarat, si-n viata ta nu mai e noapte, chiar mii sau zeci de mii de gesturi de iubire si de bunatate, caci dragostea adevarata se reflecta minunat în …fapte… ? 🙂
    Fiti binecuvântati, alaturi de cei dragi !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: