Despre experiența Work and Travel în America

Am decis să public acest articol referitor la programul Work and Travel cu ajutorul căruia poți pleca în SUA, dar și în alte numeroase țări, deoarece consider că va fi de folos celor care vor să găsească informații utile despre program înainte de a lua decizia de a se înscrie sau chiar și în momentul în care deja au luat decizia de a pleca în America, însă poate au câteva nelămuriri cu privire la anumite aspecte.

Save us PDF loveisaname

Nu ai timp? Salvează articolul ca PDF

Obosit? Descarcă articolul PDF pentru a-l citi mai târziu

Am reușit să fac acest articol cu ajutorul răspunsurilor unei persoane care a participat în programul Work and Travel și a putut să îmi ofere informații concrete și precise despre acest program precum și despre experiența pe care acesta a căpătat-o în urma timpului petrecut în America.

Mai jos veți găsi un set de întrebări și răspunsuri cu privire la programul Work and Travel.

IMG 20191217 WA0021
Statuia Libertății din New York

Ce este programul Work and Travel? Câte luni durează, cum se găsesc joburile în America, cazarea, biletele de avion?

Programul Work and Travel este un schimb de experiență pentru studenți, prin intermediul căreia studenții pot pleca în alte țări cu contract de muncă pentru a experimenta joburile din respectiva țară și pentru a călători.

Programul durează aproximativ 4 luni, studenții sunt nevoiți să plece după jumătatea lunii Iunie în țara în care au ales să meargă și pot sta plecați până la finalul lunii Octombrie.

Prin intermediul agențiilor din țară poți aplica la anumite joburi din străinătate. Aceștia îți pun la dispoziție o listă cu câteva zeci de joburi din care poți alege 3 dintre ele, iar apoi urmează să fi sunat de unul dintre angajatori pentru a stabili o dată în care va avea loc interviul față în față (în cazul în care aceștia vin în România), dacă nu, pe Skype.

Unele agenții sunt dispuse să îți găsească cazarea iar la alte agenții trebuie să te descurci singur.

Biletele de avion trebuie să ți le cumperi singur, dar în general agențiile Work and Travel îți pun la dispoziție agenții de turism prin intermediul cărora poți achiziționa biletele de avion.

Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să poți participa în acest program?

În urmă cu câțiva ani, trebuia să îndeplinești mai multe condiții ca să poți participa în acest program, una din ele fiind să nu ai restanțe, însă acum este mult mai ușor să poți participa. În primul rând, trebuie să fii student cu vârsta cuprinsă între 18 – 27 de ani, și să ai banii necesari pentru a plăti programul.

IMG 20191217 WA0012
Cascada Niagara

Care sunt actele necesare pentru a te putea înscrie în acest program?

Actele pentru a te putea înscrie în programul Work and Travel sunt:

  • adeverință de la facultate
  • un contract încheiat cu agenția
  • acte specifice legislației Americii care îți sunt puse la dispoziție de către agenția cu care colaborezi
  • actele necesare pentru realizarea creditului

Cât costă programul?

Costul final al programului este format din mai multe costuri, precum:

  • Taxa către Ambasada SUA pentru susținerea interviului
  • Suma cerută de către agenția cu care colaborezi
  • Biletele de avion
  • Banii de buzunar pe care obligatoriu trebuie să îi ai la tine
  • Alte costuri și taxe.

În total costurile acestea însumate ajung undeva la suma de 2.500 $–3.000 $.

IMG 20191217 WA0024
Miami Beach Boardwalk

Poți apela un împrumut bancar în cazul în care nu dispui de suma necesară?

Da, la fel ca și în cazul meu, sunt foarte mulți studenți care nu își permit să plătească din propriul buzunar această sumă, din această cauză majoritatea apelează la creditul bancar Work and Travel de la BRD.

Suma pe care banca ți-o poate acorda variază între 250$ și 5000$, în funcție de cheltuielile tale și de salariul pe care îl vei primi în SUA. Această sumă este menită să acopere cheltuielile aferente costului programului, taxa de viză, costul biletului de avion și alte cheltuieli pe care le poți întâmpina până primești primul salariu.

Pentru acest împrumut ai nevoie de multe acte și adeverințe de la facultate, agenție și un co-împrumutant care trebuie să garanteze pentru tine. Avantajul este că plătești o dobândă acceptabilă în jur de 100 de lei până când achiți creditul, iar creditul îl poți achita atunci când te întorci în țară cu banii câștigați pe timpul perioadei petrecute în America.

IMG 20191217 WA0017
Miami Beach Boardwalk

Cum se obține viza pentru ca să poți pleca în America?

În vederea obținerii vizei trebuie să participi la un interviu cu un Consul American căruia trebuie să îi răspunzi la câteva întrebări în engleză, cum ar fi:

  • În ce an de facultate ești?
  • Ce vrei să lucrezi în America?
  • În ce parte a Americii o să lucrezi?

Acest interviu are loc la Ambasada Americii din București.

Ce a stat în spatele deciziei tale de a pleca în SUA?

Să fiu sincer, atunci când am plecat pentru prima dată, cei ce m-au împins de la spate să iau această decizie au fost părinții mei. Eu am fost puțin sceptic și nu credeam că o să meargă totul bine sau că o să mă descurc.

Dar, după prima experiență, am hotorât încă de când eram plecat că o să mă întorc și următorul an, ceea ce am și făcut. Am ales să merg iar pentru că am știut că o să mă dezvolt și mai mult, o să îmi perfecționez vocabularul limbii engleze, și că voi avea parte de o experiență cu care poate nu o să mă mai întâlnesc vreodată.

IMG 20191217 WA0026
Cascada Niagara

Cu ajutorul cărei agenții ai ales să pleci în America?

Agenția din România la care am apelat se numește USTravel. USTravel este o agenție de mijloc, atât din punct de vedere financiar cât și din punct de vedere al beneficiilor pe care le oferă.

În ce oraș din America ai fost?

Experiența mea din state s-a întins pe două veri, dar atât în primul an cât și în al doilea an, am mers în același oraș, și anume Atlantic City, în statul New Jersey.

Atlantic City este un oraș nu foarte mare de pe coasta de Est a Statelor Unite, dar este cunoscut ca și „Las Vegas din Est” datorită numeroaselor cazinouri pe care le are. Este un oraș tip stațiune cu plaje călduroase și frumoase.

Portul Atlantic
Port of Atlantic City

Cum ai găsit cazarea în Atlantic City? Cu câte persoane ai stat? Câți bani ai plătit?

În primul an am stat într-o casă mare cu alți 27 de români, casă pe care am găsit-o în urma unui mail pe care l-am trimis tuturor studenților români din Atlantic City. Plăteam 95$/săptămână.

Iar în al doilea an am locuit într-o casă cu alți 7 români și 6 turci. Această casă mi-a găsit-o o persoană din acel oraș, cu care m-am împrietenit în vara precedentă. Plăteam 100$/săptămână.

Ai avut două joburi? Dacă da, în ce a constat fiecare job, cât timp ai lucrat și câți bani ai câștigat?

În anul 2018 am muncit într-un restaurant tip Fast Food, la bucătărie, unde eram plătit cu 10$/oră, iar cel de-al doilea job a fost cel de „vallet parking” la un hotel, trebuia să parchez mașinile clienților, iar pentru asta eram plătit cu 7.5$/oră plus ciubuc. Lucram undeva la 5 – 6 zile pe săptămână, între 8 – 14 ore pe zi.

În anul 2019 m-am întors la același restaurant dar ca ospătar, am fost plătit cu 2.6$/oră plus ciubuc, care în general era minim 100$/zi, iar la cel de-al doilea job, am lucrat ca “food runner” la un restaurant unde trebuia să duc mâncarea la mesele clienților, iar pentru asta eram plătit cu 3.5$/oră plus ciubuc, în general 70-80$/zi. Am lucrat 6 zile pe săptămână, între 12-16 ore pe zi.

(P) Găsește un loc de muncă cu Jooble

IMG 20191217 WA0018
Atlantic City Boardwalk

Cum te-ai descurcat cu transportul de la cazare la job?

Orașul în care am fost nu era foarte mare, iar datorită faptului că joburile nu erau foarte departe de casă, mijlocul meu de transport a constat într-o bicicletă pe care am cumpărat-o de acolo. Cu ajutorul bicicletei, ajungeam la muncă dar și vizitam imprejurimile.

Cât timp ai muncit în total și cât timp ai călătorit?

În ambele veri am lucrat aproape 3 luni iar apoi la final am călătorit o săptămână, două.

Câți bani ai câștigat în total și cu cât ai rămas?

Dupa prima experiență am rămas doar cu banii necesari plății creditului bancar. După a doua experiență, m-am întors cu 1.000$ profit. Dar în ambele cazuri am cheltuit mulți bani pe călătorii, pe haine, cadouri, gadget-uri plus cazarea și întreținerea timp de 3-4 luni acolo.

Ai călătorit? Dacă da, unde? Cât a costat cazarea în acele locuri? Cum ai organizat totul?

Anul trecut am călătorit în New York, Washington, Cascada Niagara și Philadelphia. Aceste excursii au fost organizate de către sponsorul american care avea grijă de noi, iar în fiecare oraș nu am stat mai mult de o zi.

IMG 20191217 WA0023
Capitoliul Statelor Unite ale Americii, Washington

Anul acesta am călătorit doar în Miami și New York. De data aceasta am organizat aceste călătorii împreună cu încă 3 prieteni cu care eram acolo. Cazarea în Miami a fost 110$  de persoană pentru 4 nopți. În New York a costat 70$ de persoană pentru 3 nopți.

Am organizat totul pas cu pas, de la biletele de avion, cazare până la închirierea unei mașini, am analizat cu atenție dinainte traseul pe care îl aveam de vizitat prin intermediul hărților și aplicațiilor mobile.

Recomand Airbnb (aplicație pentru cazare), Turo (închiriere de mașini), Uber, TripAdvisor. Aceste aplicații sunt absolut necesare în vederea organizării unei excursii.

IMG 20191217 WA0013
New York

Cum sunt americanii? Poți avea încredere în ei?

Americanii sunt interesanți și politicoși, dar sunt de altfel și foarte superficiali și puțin falși. Sunt drăguți cu tine și amabili dar își urmăresc propriile interese. Din punctul meu de vedere poți avea încredere deplină în puțini dintre ei.

Te-ai gândit vreodată să te muți în America?

M-am gândit la opțiunea de a mă muta în America, dar stilul de viață și în special mâncarea nu sunt tocmai pe gustul meu. Iar din cauza acestor lucruri nu știu dacă aș putea să mă adaptez pe o perioadă mai lungă.

Cu ce te-ai ales în urma timpului petrecut în America?

În urma acestei experiențe am acumulat numeroase amintiri unice, mi-am îmbunătățit considerabil nivelul limbii engleze și am învățat să mă descurc efectiv de la 0 într-o altă țară, altă cultură, alt stil de viață.

Am fost nevoit să îmi caut singur cazare, să îmi fac card bancar, să aplic pentru un al doilea job și să interacționez cu cetățenii americani precum și cu cetățenii străini.

Ai vrea să mai pleci în America cu ajutorul acestui program? Dacă da, de ce și unde?

Da, vreau să mai particip în acest program, pentru că mai sunt multe alte părți ale Statelor Unite pe care vreau să le vizitez. Următoarea călătorie aș vrea să fie pe coasta de Vest și anume Las Vegas, Los Angeles, San Francisco, San Diego.

De ce ai recomanda programul Work and Travel altor studenți?

Recomand cu toată inima această experiență oricărui student, deoarece este o ocazie unică în viață, să te dezvolți din punct de vedere personal și să acumulezi amintiri nemaipomenite. Și nu în ultimul rând, recomand acest program pentru prieteniile speciale pe care le poți lega. În urma experiențelor Work and Travel mi-am făcut prieteni în toată România precum și din alte țări, respectiv: SUA, Peru, Columbia, Republica Dominicană, Ucraina, Rusia, China, Japonia, Uzbekistan, Honduras, Serbia și multe alte țări.

IMG 20191217 WA0019
Atlantic City Boardwalk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top